Wat krijg je als je een materiaal maakt van voornamelijk lucht en die insluit in een zeer fijne structuur van poreuze koolstof nanobuisjes? Een zwart als de nacht, licht-absorberende substantie met de naam ‘Aerographite’.

Het materiaal werd ontworpen door onderzoekers uit de Kiel Universiteit en de Technische universiteit van Hamburg (TUHH).
Aerographite absorbeert een zeer groot deel van de lichtstralen, wat resulteert in een zeer zwart uiterlijk.
“Je zou kunnen zeggen dat het zorgt voor het zwartste zwart”, vertelde professor Karl Schulte uit de Technische universiteit van Hamburg (TUHH).

Met een gewicht van slechts 0,2 milligram per kubieke centimeter is Aerographite officieel het lichtste (vaste) materiaal ter wereld.

Denk aan Aerographite als een klimop dat zich rond een boom kronkelt. En dan de boom wegneemt – Prof Adelung

Naar verluidt is het zelfs 75 keer lichter dan piepschuim! Niet alleen is het extreem licht, het heeft ook een aantal interessante eigenschappen. Het kan namelijk elektriciteit geleiden, het is enorm taai, poreus en chemisch stabiel.

Aerographite is ook nog samendrukbaar tot 95% en keert terug naar zijn oorspronkelijke vorm zonder schade te ondervinden. Een beetje zoals je de huishoudspons die je gebruikt.

Een dergelijke interessant materiaal presenteert wetenschappers en ingenieurs een breed scala aan mogelijke toepassingen.

De wetenschappers aan de Universiteit van Kiel (KU) en de Technische Universiteit van Hamburg (TUHH) geloven dat Aerographite kan dienen bij het vervaardigen van ultralichte batterijen in groen vervoer, elektrische auto’s, fietsen etc.
Het kan ook gebruikt worden om synthetische materialen, zoals plastiek, geleidend te maken zonder dat die veel aan gewicht winnen en kan een weg vinden in de elektronica in de luchtvaart, de autosport en satellieten.

Het spul kan zelfs dienen als waterzuivering, waar het kan fungeren als absorptiemiddel voor verontreinigende stoffen.

Bron: azom.com
Foto Credit: Kiel University

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.