Onderzoekers wisten een nieuw soort biosensor te vervaardigen dat uiterst kleine concentraties van glucose kan detecteren in andere lichaamsvloeistoffen dan bloed.

Het is geen remedie noch kuur maar patiënten kunnen eindelijk verlost geraken van zowel het pijnlijke vervelende prikje, de kans op besmetting door een niet steriele naald als van andere meespelende negatieve elementen die de hele procedure met zich meebrengt om de suikerwaarden in het bloed te meten.
Speeksel, tranen of urine zouden met de komst van deze sensor volstaan om de suikerspiegel te kunnen controleren.
Een remedie tegen diabetes was beter geweest, al kan een rode appel en kaneel ook wonderen verrichten, maar toch verzacht dit de pijn een beetje die een diabetespatiënt hoeft te doorstaan.

Het was Dr Claussen die samen met de student Anurag Kumar het team leidde dat de sensor wist te bouwen. Het team bestond uit verscheidene professoren uit verschillende leergebieden en enkele onderzoekers aan de Purdue universiteit.

“De meeste sensoren meten glucose in het bloed”, zei Jonathan Claussen, onderzoeker aan het U.S. Naval onderzoeklaboratorium en voormalig Purdue student, “Vele sensoren zijn niet in staat om glucose in tranen en het speeksel op te sporen. Wat hier zo uniek aan is is dat we in alle vier de verschillende menselijke serums kunnen detecteren; het speeksel, bloed, tranen en urine.”
Een primeur weliswaar.

Door de manier van werken kunnen enkele stappen in het productie proces worden geëlimineerd en zou de overgang naar commercialisatie iets vlotter moeten verlopen. Ook de kostprijs van de procedure om het suikergehalte te meten zou voor de patiënt kunnen dalen.

Lees meer

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.