Het Amerikaanse Graphite Technologies Inc heeft een intentieverklaring aangekondigd om samen te werken met het Kharkov Instituut voor Natuurkunde en Technologie (KIPT) in Kharkov, Oekraïne. Het doel van de samenwerking is om de eigenschappen van grafeen bevattende materie te onderzoeken als bouwmateriaal voor 3D printing.

Het mogelijk gebruik van grafeen in 3D printing werd al geruime tijd besproken maar sinds kort is er een reële ontwikkeling.
Het Amerikaanse Graphite Technologies Inc (OTCBB:AGIN) heeft aangekondigd dat het een principieel akkoord wist te bereiken met zijn samenwerkingspartner, Kharkiv Instituut voor Natuurkunde en Technologie in Oekraïne omtrent hun project met naam “P600”, wat dient om de eigenschappen van grafeen bevattende materie te onderzoeken als werkmateriaal voor 3D printing.

Huidige 3D-printers maken gebruik van vloeistoffen, poeders, papier, of bladmaterialen om objecten te vervaardigen door het gieten of het toevoegen van een laag op de andere volgens de blauwdrukken van een item. Aangezien deze blauwdrukken kunnen worden gedownload van het internet kunnen voorwerpen vervaardigd of afgedrukt worden overal op de planeet waar men toegang tot internet heeft.

Een 3D-printer en een internetaansluiting volstaan om je eigen onderdelen te bouwen, of je eigen kunst te sculpturen.

De enige beperkingen aan de objecten geprint op heden is de grootte en sterkte. Maar met behulp van grafeen als bouwmateriaal zouden 3D-printers delen kunnen vervaardigen superieur aan de hedendaags afgedrukte exemplaren in vier belangrijke maatstaven: kracht, licht-gewicht, flexibiliteit, en geleidbaarheid.

Grafeen kan omschreven worden op verschillende manieren, maar de eenvoudigste beschrijving omvat dat het een enkele laag van koolstofatomen is in een honingraat roosterstructuur. Het is extreem licht, sterk, flexibel, en geleidend, en de mogelijke toepassingen variëren van geïntegreerde schakelingen tot zonneverf en superieure waterfilters.

Grafeen geleidt als de beste en is ideaal voor gebruik in de elektronica. Wat erop neerkomt dat 3D-printers met behulp van grafeen ook elektronische componenten kunnen afdrukken.

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.