Ciudad de las Artes y las Ciencias – of De Stad van Kunsten en Wetenschappen – in Valencia is een uniek complex ontworpen door architect Santiago Calatrava.

Het complex bestaat uit vijf belangrijke punten: de Hemisfèric (IMAX-bioscoop en digitale projecties), de Umbracle (een aangelegd uitkijkpunt en parkeerplaats), het Prins Felipe Science Museum (een innovatief centrum van interactieve wetenschap), het Oceanográfico (het grootste aquarium van Europa met meer dan 500 mariene soorten) en het Palau de les Arts Reina Sofia (Het operahuis).

De opvallende creatie is de belangrijkste toeristische trekpleister van de moderne stad in Valencia. Kostprijs: een paar honderd miljoen euro.

Maar het moderne complex baart de stad Valencia heel wat zorgen want ondanks het hoge prijskaartje veroorzaakte een slecht ontworpen detail op de golvende gevel van het operahuis dat een massa van witte tegels loskwamen en dreigden te vallen tijdens harde of opstekende wind.

Sindsdien is het gebouw gesloten en gestript van alle tegels, waardoor de skelet-achtige ribbels zo worden blootgesteld. De stad Valencia heeft de architect Calatrava aangeklaagd voor de geleden schade.

Calatrava firma reageerde en stelde drie oplossingen voor eind januari dit jaar als herstel, waaronder één het simpelweg vervangen van de tegels en gladstrijken van de kale gevel met stopverf.

Prijskaartje: terug een paar miljoen euro.

Maar hulp komt ook uit een andere hoek:

Graphenano, een fabrikant van grafeen producten met vestiging in Alicante, ontwikkeld door Iedisa (gevestigd in Sevilla), diende een voorstel in bij de stadsverantwoordelijken van Valencia met het argument dat één van hun producten enorm kan besparen bij verdere ingrepen aan het gebouw.

Althans dat viel te lezen deze week in een artikel in de Spaanse krant El Mundo: de kosten van toekomstige reparaties kunnen enorm verminderd worden indien de nieuwe gevel zou bekleed worden met een super-sterke grafeen gebaseerde verf.

“Het product heet Graphenstone, en het is gemaakt van een mengsel van kalksteen poeder en grafeen, dat werkt als een ondersteunend netwerk op moleculair niveau.”

“Het zal niet alleen de tegels van het gebouw strak houden, het zal ook beter bestand zijn tegen omgevingsveranderingen – zoals warme of lage temperaturen – die in eerste instantie aan het probleem voorafgingen.

De verf wordt nu al verkocht, en het is al eerder gebruikt op oudere gebouwen in Spanje,” vertelde Martín Martínez, CEO Graphenano.

Het betreft een vaste verf die tot 30 jaar intact blijft en verder absorbeert de verf CO2.

Specifiek, een pot 15 liter kan tot 4.8 kilo kooldioxide absorberen. De verf zou ook toelaten een geschilderde ruimte elektromagnetisch te isoleren.

Graphenano heeft een productieproces ontwikkeld dat voor een revolutie zorgt in de grafeen industrie. Het is in feite het enige bedrijf ter wereld in staat om iets te doen.” stond te lezen in El Mundo.

De partijen hebben de tijd om het voorstel te bestuderen terwijl de oplevering van het herstel klaar hoeft tegen december en Les Arts deze zondag heropent voor het publiek, met de opera L’Italiana in Algeri.

Benieuwd of ‘El Grafeno’ – het spaanse grafeen – het moderne operahuis kan, mag en zal redden van een schilferig (en duur) lot.

Het wou een kleine grote stap in het prille grafeen tijdperk.

Bron: elmundo.es

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.