Momenteel wordt nog steeds gebruik gemaakt van silicium om computerchips te vervaardigen. Deze technologie loopt echter stilaan naar het einde van zijn loopbaan toe aangezien er nog weinig ruimte rest om de chips kleiner te maken en te verbeteren in de prestaties die het kan leveren.

Grafeen, de gedoodverfde opvolger van silicium, krijgt er een concurrent bij in de strijd naar vernieuwing. Zijn rivaal molybdeniet (MoS2), voornamelijk gebruikt in de staal-industrie, heeft enkele voordelen ten opzichte van grafeen.

Grafeen mist een heel belangrijk kenmerk dat halfgeleiders nodig hebben:
een betrouwbare ‘bandgap’.
Een bandgap kan je zowat vergelijken met een ‘aan/uit’ knop. Grafeen heeft er geen in zijn natuurlijke vorm.
Recente onderzoeken toonden wel aan dat via een ingewikkelde procedure waarin verscheiden lagen gestapeld worden er wel een bandgap kan aangemaakt worden.

Molybdeniet, dat er vrijwel hetzelfde uitziet en aanvoelt als grafeen, kan gebruikt worden om kleinere elektronica te maken zonder al die problemen, zegt Andras Kis. In tegenstelling tot grafeen beschikt molybdeniet van nature uit wel over een bandgap.
Kis gaf leiding aan een team uit het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Lausanne, Zwitserland, waar de basis werd gelegd voor het produceren van computerchips met behulp van vellen molybdeniet.

James Hone bestudeert zowel grafeen als molybdeniet aan Columbia University.
Volgens hem heeft het Zwitserse team goed werk heeft verricht om een manier te vinden waardoor elektronen vanuit de gouden elektrodes vrij kunnen doorstromen in het molybdeniet.

“De ontwikkelingen van molybdeniet werden alle meerdere malen neergepend, maar meer en meer mensen raken geïnteresseerd in dit materiaal. De ontwikkelingen gaan zo snel” … voegde Kis nog aan toe.

Bron: extremetech.com
Foto: EPFL

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.