Penn State wetenschappers wisten een methode te ontdekken dat kan dienen om het materiaal van de 21ste eeuw te vervaardigen en mogelijk zelfs op industriële schaal.

Malouk en collega’s aan het Penn State en het onderzoekcentrum voor exotische nanomaterialen van de Shinshu universiteit in Japan maken gebruik van de methode met de naam intercalatie, waarin vreemde of gast moleculen of ionen worden ingevoegd tussen de lagen koolstof door en als lossen vellen uit elkaar trekken.

Intercalatie van grafiet is niet nieuw en werd reeds gehanteerd sinds 1841, maar altijd met een sterk oxiderend of reducerend middel dat de gewenste eigenschappen van het materiaal beschadigd.

Een van de meest gebruikte methoden om grafiet te intercaleren door oxidatie werd in 1999 ontwikkeld door Nina Kovtyukhova, een wetenschappelijk medewerkerster in Mallouk’s lab.

Mallouk vroeg aan Kovtyukhova om haar methode te gebruiken bij andere gelaagde materialen, niet bij grafeen maar borium nitride, een verbinding met een structuur die lijkt op die van grafiet, waarbij een sterk oxiderende stof en een mengsel van zuren werden gebruikt om enkele lagen van elkaar te rukken en open te stellen.

Tot hun verbazing, was ze in staat om alle lagen krijgen om open te stellen.

Expirementeel probeerde Kovtyukhova verschillende middelen weg te laten en ondervond dat het oxidatiemiddel niet nodig was om de reactie te laten plaatsvinden.

Daarop vroeg Malouk aan Kovtyukhova een soortgelijk experiment te doen, maar ditmaal met grafiet, alles in acht genomen zoals de vorige proef. Na enig ongeloof van haar kant uit bekwam ze hetzelfde resultaat.

Malouk werd 10 dollar rijker na een weddenschap met zijn collega.

De volgende stap voor Mallouk en collega’s bestaat eruit om uit te vinden hoe ze de reactie kunnen versnellen om de productie op te schalen.

Bron: Penn State Edu

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.