De kunst van techniek: Van de caleidoscopische werveling van netwerken tot een zeester van foam – verbazingwekkende beelden die schoonheid van grensverleggend onderzoek onthullen.

De eerste prijs in een prestigieuze fotowedstrijd werd toegekend aan Adrianus Indrat Aria, voor ‘Asteroidea Electrica’, een vals gekleurde elektronenmicrofoto van vrijstaand grafeen schuim.

Grafeen schuim wordt gemaakt door het groeien van enkele laagjes grafiet op het oppervlak van een poreus metaalschuim skelet door behulp van een techniek bekend als chemische dampafzetting of CVD. Het metaalschuim skelet wordt vervolgens verwijderd door het voorzichtig te lossen in een etsvloeistof wat later mogelijk maakt om dit verrassende beeld te scheppen.

De winnaar van de Zeiss fotowedstrijd van 2014, Adrianus Indrat Aria, is een onderzoeksmedewerker in de afdeling elektrotechniek aan de Universiteit van Cambridge. Zijn onderzoeksinteresses omvatten schaalbare directe groei van nieuwe 2D nanomaterialen en chemische modificatie van koolstof nanostructuren.

Bekijk hier de andere foto’s.

Foto:
Bron: dailymail.co.uk

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.