MIT (Massachusetts Institute of Technology) -onderzoekers suggereren dat grafeen kan helpen in de ontwikkeling van betere sensoren.

Dat grafeen een veelbelovend materiaal is hoeven we niet meer gezegd. Dat kan je duidelijk merken aan de vele onderzoeken die intussen gewijd zijn aan het wondermateriaal.
Vele materialen en producten zullen heel wat sterker en heel wat beter worden. Ook camera-sensoren kunnen toegevoegd worden aan het lijstje.
Een groep van MIT-onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat grafeen kan dienen als een fotodetector. En deze zou bijzonder goed werk leveren met infrarood licht, daar waar andere soorten detectors vaak te kort komen.
De onderzoekers vertellen erbij dat dit deuren laat open gaan voor applicaties met nachtzicht en wel eens een doorbraak zou kunnen betekenen voor betere en gesofisticeerde detectoren die kunnen gebruikt worden in astronomische telescopen. Bovenal zou de prijs gedrukt blijven omdat grafeen een vrij goedkope stof is om mee te werken.

Grafeen zou een goede fotodetector worden omdat het stroom produceert op een verschillende manier dan dat andere materialen die gebruiken om licht te detecteren.

Nog voerden de onderzoekers er aan toe dat dezelfde licht-detecterende eigenschappen een solide basis kunnen vormen om zonne-energie mee op te vangen. Meer onderzoek volgt om te bevestigen of het wel degelijk een efficiënte manier is om energie op te wekken.

Bron: MIT News

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.