Grafeen – in hoogte ontbonden grafiet, te vinden in de vorm van potloodvulsel – is niet alleen uiterst sterk en dun maar ook één van de beste thermisch geleidende vaste materialen in de wereld.

Tevens is het ondoordringbaar voor alles – tot de kleinste heliumatomen – op uitzondering van water en reiken mogelijke applicaties verder dan enkel en alleen het stoppen van onzuiverheden of ontzouten van zeewater om drinkbaar water te bekomen.

Het lijkt er zelfs op dat grafeen een rol kan invullen als fabricagemateriaal in een barriere om .. weliswaar het vulsel uit een ander soort potlood af te stoppen, of het mannelijk lid – in de vorm van een voorbehoedsmiddel en alsook in de strijd tegen mogelijke ziekten en aandoeningen.

Al de factoren te vinden in de eigenschappen van het geprezen wondermateriaal – dun, licht, sterk en thermisch geleidend – maken van grafeen het perfecte materiaal om condooms te creëren die ontzettend veilig zijn en mogelijk aanvoelen alsof men helemaal geen condoom in gebruik zou nemen.

Wat op zijn beurt kan bijdragen aan een meer natuurlijk gevoel of betere sensatie voor de man tijdens de geslachtsgemeenschap, terwijl het helemaal geen geheim is dat het inboeten aan gewaarwording door een oncomfortabele condoom vaak de doorslag is voor vele mannen om er geen te dragen.

Het voordeel van de betere thermische geleiding bestaat eruit dat het voorbehoedsmiddel zich sneller aan de temperatuur van het mannelijk lid kan aanpassen. Dat schijnt belangrijk omdat wel … ooit al eens in de winter in een koude wagen met lederen zetels gaan plaatsnemen?
Klopt, weinig is meer onaangenaam. Hetzelfde fenomeen geldt als men een koude koele jas wil aantrekken waar het ettelijke tijd vergt vooraleer de jas zich aangepast heeft aan de temperatuur van het lichaam.

Laat het duidelijk zijn dat het onmogelijk is om condooms van puur grafeen te creëren aangezien het koolstofvel amper een atoom dun en onzichtbaar is. En dus omwille van de schaal als omwille van de transparantie niet over de ideale eigenschappen beschikt om in omstandigheden – zoals het heetst van de passievolle strijd – makkelijk over een mannelijk lid te schuiven.

Je hebt dus meer nodig als enkel een minimale hoeveelheid aan grafeen om een bruikbare condoom te produceren.

De Bill en Melinda Gates Foundation – dat zijn fondsen haalt uit winsten gegenereerd door een netwerk aan investeringen – is echter van oordeel dat deze wereld een betere plaats zou zijn als meer mensen het nodig zou vinden om condooms te dragen tijdens de gemeenschap en heeft besloten om onderzoek – in samenwerking met de universiteit van Manchester – naar dunne, plezierverhogende condooms uit grafeen te financieren.

In maart vorig jaar lanceerde de Bill en Melinda Gates Foundation een eerste oproep voor ideeën naar een volgende generatie condooms die het gebruiksgenot ervan aanzienlijk konden verbeteren, met als doel om regelmatiger gebruik van het voorbehoedsmiddel te bevorderen.

De regel was dat voorstellen om het gebruikgenot op te krikken minstens zo efficiënt moesten werken als de bestaande condooms.

In september vorig jaar kwam een tweede oproep tot het indienen van voorstellen waaruit het team van Manchester als één van de 11 concepten werd gekozen om een schenking te ontvangen.

Dat leidde dat het Nationale Grafeen Instituut van de Universiteit in Manchester uiteindelijk bekroond werd met een subsidie van honderduizend dollar uitgereikt door de Bill en Melinda Gates Foundation om samengestelde materialen te ontwikkelen die perfect gefatsoeneerd kunnen worden tot condooms die meer gewenst zijn dan de huidige mindere dunne en thermisch onaantrekkelijkere latex en polyurethaan condooms.

Nu, verwacht tegen morgen geen grafeen vervaardigde condooms, tenslotte het grafeen center in Manchester is nog volop in opbouw.

Toch, het valt niet uit te sluiten dat eind dit decennia het gebruik van grafeen in condooms mannen zou toelaten om zichzelf en hun partner comfortabeler af te schermen van ongewenste kwaaltjes of zwangerschap.

We besluiten dat koolstofatomen – die ook volop aanwezig zijn in het menselijk lichaam – in een tweedimensionale vorm weliswaar en verpakt in een hexagonaal rooster aka kristal als barriere kunnen dienen als hulpmiddel om een moleculaire soep te stoppen en die niet te laten escaleren tot een driedimensionaal koolstofgebaseerd leven.

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.