Magnesium verbranden in vast koolstofdioxide (droogijs) levert een grafeenachtig materiaal van minder dan 10 koolstofatomen dik op. Die verrassende ontdekking melden Narayan Hosmane, Amartya Chakrabarti en collega’s (Northern Illinois University) in het Journal of Materials Chemistry.

Volgens de auteurs is het nu eindelijk mogelijk om grote hoeveelheden ‘grafeen’ te maken tegen aanvaardbare kosten. Waarbij grafeen tussen aanhalingstekens dient te staan omdat echt grafeen precies één atoom dik is, en niet ‘minder dan 10 atomen’. Daar staat dan weer tegenover dat praktische toepassingen van grafeen tot nu toe vooral worden gezocht in de halfgeleiderindustrie, en dat niemand nog precies lijkt te weten welke materiaaldikte men daar het liefste wil hebben.

Dat magnesium kan reageren met koolstofdioxide tot koolstof en magnesiumoxide, was allang bekend. Alleen heeft tot nu toe niemand ooit goed gekeken in welke vorm de koolstof achterbleef. Hosmane bekent dat hij eigenlijk wilde kijken of de reactie koolstofnanobuisjes opleverde. “Dat het grafeen werd, heeft ons allemaal verbaasd.”

bron: www.c2w.nl

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.