Na de Big Mac, broodje grafeen. Individuele vellen grafeen ‘sandwichen’ tussen isolerende lagen kan leiden tot elektrische apparaten met unieke nieuwe eigenschappen. Deze methode kan een nieuwe dimensie openen voor natuurkundig onderzoek.

In Nature Materials tonen de wetenschappers aan dat een nieuw zijaanzicht beeldvormingstechniek kan worden gebruikt om de individuele atomaire lagen grafeen zichtbaar te maken in de inrichtingen die ze hebben opgebouwd. De structuren bleven nagenoeg perfect, zelfs toen meer dan 10 verschillende lagen werden gebruikt om de stapel op te bouwen.

Dit verrassende resultaat geeft aan dat de nieuwste technieken voor het isoleren van grafeen een enorme sprong voorwaarts kan betekenen voor de mechanica op het atomaire niveau. Nog, deze ontwikkeling geeft meer gewicht aan de geschiktheid van grafeen als een belangrijke component in de volgende generatie computerchips.

De zijaanzicht beeldvormingstechniek werkt door eerst een dunne schijf van het centrum van het apparaat uit te pakken. Dit is vergelijkbaar met het doorsnijden van een rots om de geologische lagen te onthullen of het in plakjes snijden van een chocolade taart om de afzonderlijke lagen van ijsvorming te onthullen.

Dr Sarah Haigh, van ‘The University of Manchester’s School of Materials’, zei: “Het verschil is dat onze schijven slechts rond de 100 atomen dik zijn en dit stelt ons in staat om de individuele atomaire lagen grafeen in projectie te visualiseren” We hebben ontdekt dat de waargenomen ruwheid van het grafeen gecorreleerd is met de geleiding. Natuurlijk moeten we al onze elektrische metingen verrichten vooraleer in het apparaat het snijden. We waren ook in staat om te zien dat de lagen perfect schoon waren en dat eventuele resten over van de productie gescheiden werden naar afzonderlijke pockets en dus geen invloed had op prestaties van het apparaat.

“We zijn van plan om deze nieuwe zijaanzicht beeldvormingstechniek te gebruiken om de prestaties van onze grafeen apparaten te verbeteren”.

Onderstaand filmpje is niet afkomstig van het onderzoek maar betreft een gelijkaardige techniek zoals degene die werd toegepast door de grafeen onderzoekers.

Bron: phys.org

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.