Onderzoekers van de Chinese Zhejiang University ontwikkelden een nieuw spons-achtig vast materiaal gemaakt van gevriesdroogde koolstof en grafeen oxide. Het is het lichtste vast materiaal dat ooit werd vervaardigd en kan balanceren op een blaadje van een bloem zonder de minste vervorming.

Aerogel is de lichtste stof geregistreerd door Guinness Book of World Records. Het type gel dankt zijn naam aan de interne poriën die gevuld zijn met lucht en werd voor het eerst geproduceerd in 1931 met siliciumdioxide door de Amerikaanse wetenschapper Kistler. Het kreeg de bijnaam ‘bevroren rook’.

Met een gewicht van slechts 0,16 miligrams per kubieke centimeter, is het amper twee keer de dichtheid van waterstof, eenvoudigste van alle elementen, en bezit het een lagere dichtheid dan helium.
Hun ‘vriesdroog’ methode laat ook toe het materiaal op een schaalbare wijze en in elke gewenste vorm te vervaardigen.

De Chinese wetenschappers doen beter als de materiaalwetenschappers in Duitsland die vorig jaar ‘Aerographite‘ presenteerden, een netwerk van koolstof microbuisjes met een dichtheid van slechts 0.2mg/cm3. (grafiet is de gestapelde vorm van grafeen)

De aerogel is uiterst elastisch en stuitert terug nadat het wordt samengeperst. Het kan tot 900 keer het eigen gewicht in olie absorberen (alleen olie geen water) met een snelheid van 68,8 gram per seconde, wat uiteraard nuttig kan zijn bij het behandelen van olievlekken op zee.

Naar verwachting zal koolstof aerogel in de toekomst bijtreden bij het beheersen van verontreinigingen, zoals waterzuivering, het bestrijden van olierampen en zelfs luchtzuivering.

Bron: zju.edu.cn
Photo: ZJU

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

Één reactie op “De lichtste vaste stof ooit ontwikkeld: Grafeen Aerogel”

Reacties zijn gesloten.