Gevoeliger grafeen kan leiden tot performantere communicatie, beeld- en biosensoren.

Grafeen wordt beschouwd als een interessant halfgeleidermateriaal dat kan worden gebruikt in opto- en andere elektronica vanwege zijn snelheid, transparantie, flexibiliteit en sterkte.

Recente studies hebben het potentieel ervan aangetoond voor zonnecellen, aanraakschermen, ultrasnelle lasers en optische modulators.

Grafeen heeft een potentieel voor breedband, hogesnelheids fotodetectie, het gewaar worden van licht of andere elektromechanische energie, maar vertoont het euvel een geringe uitwendige gevoeligheid voor licht te vertonen, en het kan geen onderscheid maken tussen verschillende kleuren.

Onderzoekers van de ‘Henry Samueli School of Engineering and Applied Science’ van de UCLA (University of California-Los Angeles) en het departement chemie en biochemie van diezelfde universiteit hebben evenwel ontdekt dat deze beperkingen kunnen worden overwonnen door grafeen te koppelen met metallische plasmonische nanostructuren, waardoor de plaatselijke lichtintensiteit sterk wordt bevorderd, zodat de globale gevoeligheid aan licht vergroot en een zeer specifieke detectie van diverse kleuren mogelijk wordt.

Dergelijke structuren zouden kunnen worden gebruikt om licht te concentreren, te leiden of te filteren op nanoschaal, dit in sensoren en diverse andere componenten.

Bron: engineeringnet.be

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.