Wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin-Milwaukee hebben een geheel nieuwe koolstof-gebaseerd materiaal met betrekking tot grafeen ontdekt dat kan fungeren als een halfgeleider, hetgeen zuiver grafeen niet kan.

“Een belangrijke drive in de grafeen onderzoeksgemeenschap is om het materiaal halfgeleidend te maken zodat het kan worden gebruikt in elektronische toepassingen”, zegt Junhong Chen, professor in de werktuigbouwkunde en lid van het onderzoeksteam. “Onze belangrijkste bijdrage in deze studie werd bereikt door middel van een chemische modificatie van grafeen.”

“Nu alle drie de kenmerken van de elektrische geleidbaarheid – geleidend, isolerend en halfgeleidend – te vinden zijn in de koolstof-familie, biedt dit de nodige compatibiliteit die nodig is voor het gebruik in toekomstige elektronica.”

Het team struikelde over het nieuwe materiaal tijdens het onderzoeken hoe grafeen nanobuisjes zouden presteren wanneer die gemengd worden met tin oxide nanodeeltjes en verwarmd worden in een vacuüm.

Grafeen koolmonoxide is ook makkelijker te ’tunen’ dan zuiver grafeen, hoewel de wetenschappers eraan herinneren dat deze onderzoeken momenteel nog aan de gang zijn.

“In het reductieproces verwacht men om zuurstof te verliezen”, zegt Michael Weinert, professor in de natuurkunde en directeur van UWM.
“Maar eigenlijk verkregen we meer zuurstofinhoud. We zijn dus op een punt waar we nog meer kunnen leren ”

Bron: physnews.com
Foto: Alan Magayne-Roshak

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.