Wetenschappers uit het Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) en de Universiteit van Californië (UC) Berkeley hebben een techniek ontwikkeld voor het inkapselen van vloeistoffen tussen lagen grafeen zodat chemische reacties in de vloeistoffen bekeken kunnen worden met een elektronenmicroscoop .

Met deze techniek kunnen films worden gemaakt die een ongekende directe waarneming van fysische, chemische en biologische verschijnselen blootleggen die plaatsvinden in vloeistoffen op de atomaire schaal.

Het ‘real-time’ bekijken van chemische reacties in vloeistoffen op de atomaire schaal is een droom voor chemici en natuurkundigen. – Jungwon Park

In de toekomst zijn de medewerkers van plan om hun vloeibare cellen uit grafeen te gebruiken om de groei van vele verschillende soorten nanodeeltjes, waaronder metalen, halfgeleiders en andere nuttige materialen te bestuderen.

De grafeen cellen kunnen ook worden toegepast op biomaterialen, zoals DNA en proteïnen, die van nature aanwezig zijn in oplossingen.

Bron: newscenter.lbl.gov
Foto: Roy Kaltschmidt, Berkeley Lab

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.