Financial Conduct Authority (FCA) – een toezichthoudende instantie bekostigd door vergoedingen van geregistreerde bedrijven – wil consumenten waarschuwen en hun behoeden voor dubieuze investeringen in grafeen die aangeboden worden door gewetenloze makelaars die de hype rond de mystieke tweedimensionale zeshoek gebruiken om er geld uit te slaan.

De financiële waakhond zou aanwijzingen hebben gevonden van een ‘grafeen-belegginsonderneming’ op de computers gebruikt bij een vermoedelijke ‘boiler-room’-operatie, dat getuigt een nieuwsbericht dat werd opgepikt door ondermeer de Telegraph en Reuters.

Ze geloven dat dezelfde bedrijven die in andere risicovolle en ‘dubieuze’ producten handelen – zoals carbon credits, zeldzame aardmetalen en buitenlandse gewassen en land – nu proberen om het wondermateriaal te verkopen.

Er werd gerapporteerd aan het FCA dat bellers investeringen in grafeen promoten met behulp van bedenkelijke en bedrukkende verkooptactieken en zich richten op kwetsbare consumenten.

De instantie verwacht een sterke mogelijkheid van fraude met grafeen, ondermeer omdat het een niet-gereguleerd materiaal betreft en het moeilijk te bevestigen is of een consument al dan niet in werkelijk grafeen aan het handelen is.

De meeste bedrijven die beleggingen in grafeen promoton zijn niet bevoegd door FCA, gaan ze verder. Ze raden aan om alleen om te gaan met financiële dienstverleners die gemachtigd zijn door FCA, gevolgd door een lijst waar men kan raadplegen of dat werkelijk zo is.

Als u een beleggingsproduct zou kopen van een bedrijf dat niet door hen is toegestaan​ kan u geen beroep doen op de ombudsdienst.

“if it sounds too good to be true, it probably is!” wil FCA nog meegeven op hun website, samen met enkele tips om beter beschermd te blijven.

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.