Grafeen oxide of GO – een derivaat van grafeen – speelt een belangrijke rol op tal van terreinen, waaronder ook biologie en geneeskunde.
In het bijzonder is het in die sector bekend als veelbelovend antibacterieel nanomateriaal.

In een recent verschenen studie hebben verschillende groepen wetenschappers zich gericht op de antimicrobiële eigenschap van GO tegen tandheelkundige ziekteverwekkers.

Tandheelkundige aandoeningen die ontstaan door de overmatige groei van bepaalde bacteriën in de mond behoren tot de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de wereld.

De wetenschappers hebben ontdekt dat grafeen oxide erg effectief is bij het elimineren van deze bacteriën, waarvan sommige antibiotische resistentie hebben ontwikkeld.

Zisheng Tang en collega’s wijzen erop dat tandartsen vaak traditionele antibiotica voorschrijven om zich te ontdoen van bacteriën die tandbederf of tandvleesontsteking veroorzaken. Maar met de toename van resistentie tegen antibiotica zijn nieuwe benaderingen nodig die zich richten op deze problemen die kunnen leiden tot tandverlies.

Eerdere studies hebben aangetoond dat grafeen oxide – koolstofvellen bezet met zuurstofgroepen – een veelbelovend materiaal is in biomedische toepassingen. Het kan de groei van sommige bacteriestammen remmen met minimale schade aan zoogdiercellen.

Tang’s team wilde zien of de nanosheets ook de specifieke bacteriën zou stoppen die tandheelkundige aandoeningen veroorzaken.

In het laboratorium hebben de onderzoekers het materiaal getest tegen drie verschillende soorten bacteriën die verband houden met tandbederf en tandvleesaandoeningen. Door de bacteriële celwanden en membranen te verwoesten vertraagde het GO effectief de groei van de ziektekiemen.

De onderzoekers concluderen dan ook dat grafeen oxide mogelijke toepassingen kan vinden in de tandheelkundige zorg.

Bron: Sciencedaily.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.