Jong Min Yuk en collega’s aan de Universiteit van Californië hebben aangetoond dat zakjes gevormd door vellen uit grafeen gebruikt kan worden om vloeistoffen te bestuderen.

Wetenschappers bekijken al een hele tijd hoe ze vloeistof op het atomaire niveau kunnen analyseren, helaas wierp dit niet altijd vruchten af. Vloeistoffen zijn moeilijker om te bekijken op dezelfde resolutie als vaste stoffen omdat de microscopen eisen dat de vloeistoffen moeten ingekapseld worden door één of ander materiaal. Traditioneel wordt siliciumnitride of siliciumoxyde gebruikt, maar deze zijn over het algemeen te dik om duidelijk kunnen door te zien.

Een Koreaanse onderzoeksteam brengt hier verandering in. Zij hebben een technologie ontwikkeld die onderzoekers in staat stelt om vloeistoffen te bekijken en analyseren met behulp van grafeen, en dat voor de eerste keer ter wereld.

Jong Min Yuk en collega’s aan de Universiteit van Californië hebben aangetoond dat zakjes of ‘pockets’ gevormd door vellen uit grafeen kan gebruikt worden om vloeistoffen te bestuderen aan heldere, atomaire, resolutie met behulp van transmissie-elektronenmicroscopen (TEM). De onderzoekers gebruikten hun nieuwe ‘grafeen-gebaseerde vloeistof-cel’ van amper 0.34 nanometer dik om de vorming van platina nanokristallen in een oplossing te bestuderen.

Met deze techniek was het team in staat was om nieuwe en onverwachte stadia van de groei van nanokristallen te observeren als het gebeurde. Ze konden waarnemen hoe de kristallen selectief samenvloeiden en hun vorm aanpasten. Wetenschappers kunnen deze techniek gebruiken in andere fysische, chemische en biologische verschijnselen die plaatsvinden in vloeistoffen op de atomaire schaal.

Deze ontdekking opent heel wat nieuwe deuren. De kenmerkende technologie zal naar verwachting gebruikt worden om virussen op te sporen in het menselijk lichaam die veel kleiner zijn dan witte en rode bloedcellen. Nog bijvoorbeeld, om de reacties tussen elektrolyten en elektroden in accu’s te bestuderen.

Cryonisme (in het Engels: Cryonics, in het Grieks, κρύος kryos- wat zoveel betekent als ijskoud) is een procedure waarbij mensen die klinisch dood zijn worden “ingevroren”. Het wordt algemeen beschouwd dat het onmogelijk is om bevroren mensen terug tot leven te wekken omdat lichaamscellen worden vernietigd bij de vriezing in het ontdooiproces. Indien wetenschappers met deze technologie konden vinden wat er gebeurt met vloeistofcellen tijdens het proces dan zit er zelf een kans in dat ze uiteindelijk slagen in het doen ‘herleven’ van bevroren mensen.

Bron: Wiki, koreatimes.co.kr, BBC

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.