Een team van wetenschappers uit vier verschillende universiteiten wist te vertellen dat het vermogen van grafeen om de warmte-overdracht weg te voeren kan verdubbelt worden door het zuiveren van de samenstelling van grafeen.

Deze ontdekking is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van dergelijke zaken als computer onderdelen, laptops en andere kleine halfgeleider-apparaten.
Warmte is een grote zorg bij dat soort apparaten, aangezien het apparaat moet inleveren aan prestaties door een te hoge temperatuur of zelfs overhit kan geraken.

De zuiverste vorm van koolstof is Koolstof- 12. Maar Koolstof-13, een isotoop, is vaak in de geburen.
De verhouding tussen de twee is doorgaans ongeveer 99 procent tot 1 procent.
Het elimineren van die 1 procent en het creëren van pure koolstof-12-grafeen lijkt een groot verschil te maken in de (warmte)geleidbaarheid.

“Het is opvallend vanuit het perspectief van de natuurkunde”, zei UCR’s Alexander Balandin, een professor in de elektrotechniek en een van de co-leiders van het wetenschappelijk team.
“Als je slechts één procent van de slechte atomen verwijdert , kunt u de thermische geleidbaarheid verdubbelen.”

Het maken van die verandering in het materiaal is echter niet eenvoudig.
Het gaat om een ​​relatief nieuw proces genaamd “chemical vapour deposition”. Slechts een paar laboratoria in de wereld kan de procedure doen, voegde Balandin toe.

Maar Balandin denkt dat dit resultaat een grote impact zal hebben. Dit spoort aan tot aanvullend onderzoek in het veranderen van de isotopenverhoudingen, ook in andere materialen van één enkele atoom dik.

Grafeen kan zich verwachten aan een stevig onderzoek in de verhoudingen tussen Koolstof-12 en Koolstof-13.

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.