Het ‘plattelandsmateriaal’ grafeen, met hexagonaal gestructureerde atomen, kan helpen bij het opsporen van de aanwezigheid van drugs of giftige stoffen in het lichaam of om de beveiliging van luchthavens drastisch te verbeteren claimen de onderzoekers uit de Universiteit van Manchester in een recent verschenen artikel in Nature met als titel “Singular phase nano-optics in plasmonic metamaterials for label-free single-molecule detection”.

De doorbraak werd geleverd door onderzoekers uit de universiteit van Manchester samen met enkele collega’s uit de Aix-Marseille universiteit. Hun ontdekking kan zorgen voor snellere en nauwkeurige drugstesten voor professionele atleten gezien de aanwezigheid van zelfs de kleinste hoeveelheden van een stof kan opgespoord worden met een apparaat dat het potentieel heeft een molecuul te bekijken alhoewel het een eenvoudig optisch systeem is dat de bestanddelen kan analyseren binnen enkele minuten. Deze maakt gebruik van plasmonica – de studie van trillingen van elektronen in verschillende materialen. Men kan de toepassing ook gebruiken op luchthavens of andere hoogbeveiligde locaties om drugs of explosieven op te sporen. Een ander mogelijk gebruik is het detecteren van virussen bij de mens.

Door het gebruik van grafeen in hun toestel, een nieuw type van sensoren: kunstmatige materialen met topologische duisternis, kunnen de onderzoekers hun apparaten met veel betere sensitiviteit kalibreren dan met eender welk ander materiaal. Een eenvoudige bloedtest volstaat om de test uit voeren, met zeer nauwkeurige resultaten in minuten. De onderzoekers ontdekten dat de gevoeligheid van de toestellen met drie orden van grootte beter is dan die van bestaande modellen.

Bron: phys.org

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.