Onderzoekers in China wisten een methode te ontwikkelen om grootschalige, kwalitatieve en goedkope vellen grafeen te produceren. Het proces kan van onschatbare waarde zijn bij het commercialiseren van grafeen voor elektrochemische biosensor applicaties.

Xingyou Tian, Yuhua Shen en enkele collega’s gebruikten een alledaagse inkjetprinter om gelijkmatig verdeelde meerlaagse grafeen-gebaseerde composiet films te maken.

“Deze methode is effectief om films te vervaardigen omdat het over enkele voordelen beschikt zoals goedkope productiekosten, hoge structureringssnelheid en de mogelijkheid om dit toepassen op verscheidene substraten” legde een lid van het onderzoeksteam uit. Hui Zhang wist nog te vermelden dat de methode niet zonder enkele uitdagingen tot stand kwam, onder andere omdat het mondstuk van de printer steeds verstopt raakte.

De vellen werden later aan een kwaliteitscontrole onderworpen in hun applicatie, een biosensor om dopamine op te sporen. Dopamine is een belangrijke chemische stof in de neurotransmissie processen en wordt gebruikt om de ziekte van Parkinson diagnosticeren.

Tian en Shen’s onderzoeksteams wisten met succes de film over een breed scala van concentraties te gebruiken en hebben aangetoond dat de geprinte film een uitstekend platform voor biosensoren is.

In de toekomst hoopt het team verder onderzoek te verrichten om de kwaliteit van van het materiaal te verhogen door het gebruik van professionele nano-materiaal printers.

Bron: rsc.org

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.