Grafeen heeft vele spectaculaire eigenschappen, maar heb je ooit verwacht dat het gebruikt kan worden voor de behandeling van epilepsie? Wel, een recente patentaanvraag van het departement van Neurologische Chirurgie van de Universiteit van Washington suggereert een dergelijke toepassing voor ons welgekend wondermateriaal.

Een Amerikaans octrooiaanvraag (nummer 20120290052) beschrijft een methode om een ​​deel van de schedel vervangen door een thermisch geleidende plaat. In een uitvoeringvoorbeeld bevat die plaat grafeen, wellicht om beroep te doen op de superieure thermisch geleidende eigenschappen van het materiaal. Andere gebruikte materialen zijn diamant, koolstof nanobuisjes, gadolinium en koper kralen.

De auteurs van het octrooi beweren dat het koelen van de hersenen met 1,2 graden Celsius helpt om epileptische aanvallen af te remmen. Koeling vindt plaats door thermisch isolerend menselijke schedel te vervangen door het thermisch geleidende grafeen-element, waardoor warmte vanuit de hersenen naar de koelere scalp kan vloeien.

Het basisidee was niet nieuw, eerdere niet grafeen-gerelateerde toepassingen zijn elektronische koelers (Peltier elementen) of complexe structuren zoals warmtebuizen en batterijen, diep verwikkeld in de hersenen, met koelers die enkel activeren tijdens een aanval om de levensduur van de batterij te sparen. Geen enkele van die methoden weet effectief een aanval te voorkomen, enkel de tijdsduur en intensiviteit te verminderen door actief te koelen eenmaal de beroerte begint.

De methode voorgesteld in het patentaanvraag is constant actief, vereist geen stroom en voorkomt aanvallen voordat ze zich voordoen.

Bron: Graphenetracker.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

Één reactie op “Grafeen ter behandeling van epilepsie”

  1. …diep verwikkelt in de hersenen,…

    Zeer interessante artikelen, maar daar hoort m.i. toch wel een juist taalgebruik bij!
    Een voltooid deelwoord als hierboven kwam ik enkele keren tegen met een t terwijl dat echt een d moet zijn!!
    Succes!

Reacties zijn gesloten.