Onderzoekers van de universiteit in Manchester – de thuis van het wondermateriaal – wenden grafeen aan om kankerstamcellen te neutraliseren zonder nadelige gevolgen voor andere cellen.

Deze nieuwe ontwikkelingen bieden de mogelijkheid om een breed scala aan kankers met een niet-toxisch materiaal te voorkomen of te behandelen.

Het team van onderzoekers, onder leiding van professor Michael Lisanti en dr Aravind Vijayaraghavan, liet in het tijdschrift Oncotarget publiceren dat ze konden aantonen dat grafeen oxide, gemodificeerd grafeen, werkt als een antikankermiddel dat zich selectief richt op kankerstamcellen (CSC) aka tumor initiërende cellen (TIC).

In combinatie met bestaande behandelingen kan dit uiteindelijk leiden tot het krimpen van de tumor en het voorkomen van de verspreiding van kanker en terugkeer na behandeling.

Er zijn echter nog heel wat grootschalige klinische studies en proeven geboden om deze vooruitgang tot in het ziekenhuis bij de patiënt te brengen om zo het voordeel te kunnen waarborgen.

Professor Lisanti, directeur van het Manchester centrum voor cellulaire stofwisseling binnen het instituut van kankerwetenschappen in de universiteit, verklaarde:

“Kankerstamcellen beheren het vermogen om te manifesteren tot veel verschillende soorten tumorcellen. Zij zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van kanker in het lichaam – zogenaamde metastasis- toerekeningsvatbaar voor 90% van de kankersterfgevallen.”

“Ze spelen ook een cruciale rol bij de terugkeer van tumoren na behandeling. Dit komt omdat de conventionele bestraling en chemokuren alleen het ‘bulk’ aan kankercellen doden, maar in het algemeen geen invloed hebben op de kankerstamcellen.”

Dr Vijayaraghavan voegde daar aan toe: “Grafeen oxide is stabiel in water en er is potentieel gebleken in biomedische toepassingen.
Het kan gewillig binnendringen of aan het oppervlak van cellen hechten, waardoor het een kandidaat is voor gerichte medicijnafgifte.

Verrassend, in dit werk werd aangetoond dat grafeen oxide zelf een doeltreffende antikanker drug is.”

“Kankerstamcellen onderscheiden zich tot het vormen van een kleine massa van cellen bekend als een tumorbol. We zagen dat vlokken grafeen oxide kankertumorcellen verhinderden te vormen in deze en in plaats daarvan hen dwongen om te differentiëren in de niet-kankerstamcellen.”

Het team bereidde verschillende preparaten van grafeen oxide voor bij het testen tegen zes verschillende soorten kanker: borst, alvleesklier, long, hersenen, eierstokken en prostaat. De vlokken remde het vormen van de tumorbol in alle zes de soorten, wat suggereert dat grafeen oxide doeltreffend kan zijn voor alle kankers of althans bij een groot aantal verschillende kankers, door processen te blokkeren die plaatsvinden op het oppervlak van de cellen.

De onderzoekers wijzen erop dat, in combinatie met conventionele behandelingen tegen kanker, men algemeen een beter klinisch resultaat kan genereren.

Dr. Federica Sotgia, een van de co auteurs van de studie concludeerde: “Deze bevindingen tonen aan dat grafeen oxide zou kunnen worden toegepast als lavage of spoeling tijdens de ingreep om kankerstamcellen te wissen of als een geneesmiddel gericht op CSC.

“Onze resultaten tonen ook aan dat grafeen oxide niet toxisch is voor gezonde cellen, wat suggereert dat deze behandeling waarschijnlijk minder bijwerkingen zal hebben indien men dit gebruikt als een anti-kanker therapie.”

Grafeen is vooral bekend om z’n elektrische, mechanische en thermische eigenschappen en wordt verwacht het basismateriaal te vormen in de volgende generatie chips bij de fabricage van nieuwe revolutianaire flexibele en geprinte elektronica.

Grafeen oxide kan ook dienen als membraan – als een laag of coating – om objecten te bedekken als bescherming tegen corrosie of om in real time water te filteren.

Bron www.manchester.ac.uk

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

Één reactie op “Grafeen toont potentieel als nieuw middel tegen kanker”

Reacties zijn gesloten.