Grafeen kan keramiek versterken en gelijktijdig geleidend maken. Althans, dat is wat het meest recente wetenschappelijke werk van Graphenea laat uitschijnen.

Het team van Graphenea – opgesticht in 2010 – ontdekte dat de toevoeging van slechts 0,22 procent grafeen aluminiumoxide vijftig procent beter bestand maakt tegen de verspreiding van barsten onder druk, een zeer gewenste eigenschap voor vele eindtoepassingen van keramiek.

Bovendien is de methode eenvoudig, snel en opschaalbaar. Met ander woorden vrijwel klaar voor industriële toepassingen.

Andere mechanische eigenschappen bleven op gelijke voet met ongerept aluminiumoxide, terwijl de elektrische geleidbaarheid verhoogd met factor honderd miljoen.

Keramiek zoals aluminiumoxide wordt op grote schaal gebruikt in een groot aantal industrieën, waaronder luchtvaart, automobiel-, medische-, thermisch beheer en bij de verwerking van halfgeleiders.
De korte verspreiding van scheuren in keramiek is één van de meest gewenste eigenschappen van deze klasse van materialen.

G-vellen van Graphenea’s geavanceerde materiaal lijnen loodrecht op de richting van de SRS stroom. De vellen grafeen fungeren vervolgens als schild, en stoppen eventuele scheurtjes die zich zouden voortplanten langs die richting.

Het team is ook van mening dat dezelfde methode kan gebruikt worden voor de versterking andere keramische materialen, zoals siliciumcarbide, siliciumnitride, titaanoxide en zirkoniumoxide.

Graphenea stelt zich voor op hun website als een toonaangevend grafeen bedrijf dat grafeen produceert, produceert en levert voor industriële en onderzoeksbehoeften.

Bron: Graphenea.com
Foto: Graphenea

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.