Onlangs bracht Tesla Motors – de populaire autobouwer – het fantastische nieuws dat het bedrijf plannen beraamt om in de loop van de volgende maanden een thuisbatterij op de commerciële markt te lanceren.

Die thuisbatterij zou een hoopvol alternatief kunnen bieden om de stagnerende tarieven te omzeilen die elektriciteitsbeheerders en distributeurs doorrekenen voor het gebruik van hun gecentraliseerde elektrische spinnenwebben.

Met andere woorden, deze innovatie zou consumenten toelaten om hun stroom – off the grid – te halen, of zelfvoorzienend te worden.

Het is geen staatsgeheim dat de gewaardeerde CEO van Tesla Motors – Elon Musk – wil uitzoeken hoe het wondermateriaal – grafeen – het bedrijf kan helpen om hun (lithium) batterijen naar een hoger niveau te tillen en de densiteit op te krikken.

Tesla Motors is een revolutionair, bekend en kwalitatief merk maar is lang niet de enige innovator in het paradijs van energieproducenten, waar ook de concurrentie niet bij de pakken blijft zitten.

De inzet blijkt zowat de laagste prijs om een huis, op een efficiënte, groene en milieuvriendelijke manier, compleet zelfstandig van stroom te voorzien.

Een innoverende stap terug weliswaar, aangezien consumenten in het begin van de vorige eeuw wel vaker generatoren in gebruik hadden om hun woonst van stroom te voorzien. Het was voor vele huishoudens pas later, wanneer er meer gunstige prijzen kwamen, dat de stap naar een gecentraliseerd elektriciteitsnetwerk werd overwogen.

Maar wanneer de prijzen voor stroom van het netwerk de pan uit swingen is het misschien wel handig om een efficiënt alternatief te hebben opdat de consument kan terugkrabbelen naar oude gewoonten, versmolten in een vernieuwend jasje maar wat decentraliseren van het netwerk mogelijk maakt voor de eisen en normen die we stellen voor onze behoeften.

Sunvault Energy Inc, een geduchte concurrent van Tesla Motors, heeft die boodschap alvast goed begrepen en werkt volop aan efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen die een impact kunnen hebben op onze toekomst. Het bedrijf spitst zich vooral toe op kosteneffectieve oplossingen voor het opwekken en opslag van energie, speciaal voor de zonne-industrie.

Sunvault Energy, of ’the Company’, was recent aanwezig op de Wallstreet conferentie in Miami Florida waar CEO Gary Monaghan het publiek wist toe te lichten over de allernieuwste ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Op de conferentie presenteerde het bedrijf een 10000 farad grafeen supercondensator – de krachtigste grafeengebaseerde supercondensator die er momenteel beschikbaar is -, een technologie die snel zal kunnen concurreren met lithiumbatterijen, en in de toekomst kan optreden als duurzame vervanger ervan.

De 10000 farad sterke condensator werd ontwikkeld via één van de joint ventures bedrijven van Sunvault Energy, Supervault Energy, via een gelijk verdeelde overeenkomst met Nanotech Energy Inc.

Op de conferentie werd CEO Gary Monaghan als volgt geciteerd:

“Momenteel bedragen de kosten om een lithiumbatterij te vervaardigen ongeveer 500 dollar (USD) per/kWh. Tesla Motors heeft onlangs de bouw van een superbedrijf aangekondigd in Nevada, met de belofte om de prijs van lithiumbatterijen omlaag te duwen naar 150 dollar per kWh in 2020, terwijl onze huidige kosten voor deze vorm van grafeengebaseerde supercondensator vandaag geschat worden op ongeveer 100 dollar per kWh en we zijn ervan overtuigd dat we in staat zijn om deze prijzen te halveren tegen het einde van 2015.”

“Grafeengebaseerde supercondensatoren zijn op basis van koolstof, en vormen geen toxische bedreiging voor het milieu, in tegenstelling tot de lithiumbatterij”, aldus Gary Monaghan.

Plus er is voldoende aanbod van grafeen of elementen om grafeen te maken, terwijl lithium voorraden slinken “, vervolgde hij.

Op de conferentie toonde de vennootschap de mogelijkheid om via 3D printtechnologie onderdelen van de applicaties aan te maken, die aanzienlijk de productiekosten kunnen verlagen.

De mogelijkheid om deze apparaten te verbinden resulteert in een eenheid ongeveer de grootte van een computertoren, die in staat is om voldoende energie op te slaan om een huis mee aan te drijven.

Dit zou werken in combinatie met Sunvault’s geplande zonne-apparaat voor energieopwekking die iets groter zou zijn dan de doorsnee unit van een airconditioning, wat mogelijk zou moeten maken voor de consument zelfvoorzienend door het leven te gaan, iets wat men dezer dagen wel vaker in de publiciteit kan treffen.

Het bedrijf is ook van mening dat de plannen omtrent hun zonne-apparaat in verre mate de aanpak overtreffen om huizen te moeten bezaaien met zonnepanelen om stroom te kunnen oogsten, een drempel die de consument vaak weerhouden om de stap naar zonne-energie te maken.

In elk decennium zijn er een aantal baanbrekende technologieën die grote invloed hebben op de wereld en haar toekomst.

Sunvault Energy Inc is er alvast van overtuigd dat grafeen deel uitmaakt van die toekomst en steken die vaststelling niet onder stoelen of banken.

Bron: Sunvaultenergy.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.