Ingang van het jaar 2015 zal ook meteen de start zijn van ChalmersX, een venture van Chalmers moocs op het platform van Edx.org, waar de universiteit uit Zweden een verdeler zal worden van data en informatie omtrent het wondermateriaal grafeen.
( Edx is het platform waar Chalmers ‘moocs toegankelijk zal zijn. Universiteiten als MIT, Harvard , UC Berkeley , de universiteit van Tokyo bieden hun moocs aan op hetzelfde platform ).

Moocs staan voor ‘Massive open online courses’ ofwel online cursussen die gericht zijn op een onbeperkt aantal deelnemers en toegankelijk zijn via het web voor ieder met een computer en verbinding. Moocs vormen een groeiende trend in het hoger onderwijs waar er veel belangstelling heerst voor dergelijke online cursussen.

Zo kunnen cursisten over de hele wereld video voordrachten bekijken, deelnemen aan discussies, opdrachten doen en examens afleggen.

Jie Sun – assistent prof in de afdeling Microtechnologie en Nanowetenschappen van Chalmers – nam het initiatief om de Moocs te starten toen hij de noodzaak inzag van grootschalige voorlichting over grafeen. Hij zal ons rondleiden in de spannende wereld van de wetenschap en grafeen technologie.

Jie zal ons leren over de fundamenten van grafeen en hoe dit materiaal nieuwe inzichten kan bieden in de nanotechnologie en de kwantumfysica.
Alsook de opkomende praktische toepassingen voor grafeen komen aan bod.

Onderwerpen zijn onder andere materiaaleigenschappen, elektronica, natuurkunde, fysische chemie, synthese en apparaat fabricatie en toepassingen.

Grafeen is ’s werelds eerste 2-dimensionale materiaal – het dunste, sterkste en meest flexibele materiaal bekend voor de mens – en een bijzondere vorm van koolstof dat elektriciteit en warmte beter kan geleiden dan wat dan ook.

Chalmers is een partner en coördinator van het Graphene Flagship – het grootste onderzoek-initiatief van de EU ooit.

Bron: Edx.org

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.