Grafeen volgens Michael A. Robinson, “Pulitzer Prize”-genomineerde en gepubliceerde auteur, journalist en specialist in veiligheid en technologie

Een nieuw materiaal vervaardigd uit een enkel koolstofatoom zal binnenkort een overweldigende invloed op de Amerikaanse economie en het gehele menselijke ras hebben. Sterker dan staal en lichter dan een veer zal dit high-tech medium een plaats innemen in vrijwel elk onderdeel van ons dagelijks leven tegen het einde van dit decennium.

De mogelijke toepassingen met grafeen zijn bijna onbegrensd. Geen wonder dat de twee wetenschappers die deze stof ontdekten de Nobelprijs voor natuurkunde wonnen vorig jaar.

Het duurt vaak tientallen jaren vooraleer wetenschappelijke doorbraken als deze in aanmerking komen voor ’s werelds grootste award. Maar deze twee Russen gingen met de prijs aan de haal voor een stof die slechts zeven jaar geleden werd ontdekt. Dat op zich is uniek.

Het materiaal waarover ik spreek heet “grafeen.” En je raadt het al, grafeen is gerelateerd aan grafiet, wat je terugvindt in potloden. Als je nog nooit hebt gehoord van grafeen, maak je maar geen zorgen dan, de meeste beleggers ook niet. In feite hebben de meeste beleggers nog nooit iets gezien zoals dit nieuwe wondermateriaal. In de nabije toekomst al kan je profiteren van het potentieel van dit materiaal.

Zelfs op het moment dat je dit leest zijn onderzoekers en wetenschappers op zoek naar manieren om deze ontdekking om te zetten in de “Next Big Thing”.

Sterker nog, mijn Pentagon bronnen zeggen dat militaire leiders te weten willen komen hoe grafeen hun zal leiden naar de overwinning op de slagvelden van de toekomst. Technologieleiders zoals International Business Machines Corp (NYSE: IBM), Intel Corp (Nasdaq: INTC) en Samsung Electronics Co Ltd denken dat grafeen de basis zal zijn van de volgende generatie “cutting-edge” producten.

En we kunnen nu al zien hoe grafeen een ware revolutie in draadloze communicatie zal aanrichten. We zullen binnenkort in staat zijn om satellieten met een grootte van een wolkenkrabber te lanceren maar met het gewicht van de barbecue die op je terras staat.

Je zal HD-video’s kunnen downloaden via je smartphone in nanoseconden.

Als je wil weten wie de marktleider wordt betreffende smartphones, kijk dan naar wie het beste gebruik maakt van grafeen.

Dan is er nog biotech.

Met dank aan grafeen zullen artsen in staat zijn om hoge doses van nieuwe geneesmiddelen te gebruiken die dodelijk zijn voor kankercellen, zonder de gezonde cellen te beschadigen.

Ze zullen gebruik maken van grafeen om synthetisch bloed te maken. We zullen ons niet langer hoeven te ergeren over de vraag of benodigdheden geïnfecteerd zijn door een dodelijk virus, of we hoeven ook niet langer te wachten als er geen bloed voorradig is.

Hoewel we nu al langer leven, de realiteit is dat miljoenen van ons nog steeds geconfronteerd worden met leeftijd gerelateerde gezondheidsproblemen. Maar dankzij een wetenschapper aan de Wayne State University, kunnen artsen op een dag in staat zijn om de ziekte van Alzheimer te bestrijden door het invoegen van grafeen elektroden in de hersenen van een patiënt.

Terwijl de huidige apparatuur slechts een paar maand kan actief zijn, laat de Wayne State onderzoeker geloven dat deze implantaten tot makkelijk vijf jaar meegaan en de levenskwaliteit van miljoenen mensen zal verhogen.

Andere grafeen implantaten zullen zich richten op ruggenmergletsels, en zelfs blindheid.

Onderzoekers van het US Air Force Research Laboratory in Ohio wisten te zeggen dat een vorm van grafeen gebruikt kan worden om menselijk weefsel te laten groeien. De gevolgen zijn enorm: Labo’s die kunstmatige harten groeien, bacterie-vrij. Zodat we op een dag kinderen kunnen helpen met aangeboren afwijkingen of volwassenen met hart-en vaatziekten.

Het Air Force team van Wright-Patterson Air Force Base vermeld een breed scala van andere toepassingen. Deze omvatten het aanmaken van een nieuwe klasse geneesmiddelen tot groeiende organismen die bio-groene energie kunnen opleveren.

Intussen maakt het Amerikaanse leger grafeen nog effectiever. De soldaten zullen gebruik maken van ‘onzichtbaarheidsmantels’ om tanks en jeeps te doen “verdwijnen” uit het zicht van vijanden.

Onlangs gebruikten onderzoekers van de Universiteit in Texas koolstofnanobuisjes om voorwerpen uit het zicht te doen verdwijnen. Licht word op een danige manier herleidt waardoor een “mirage” ontstaat en het lijkt of er niets aanwezig is.

Gelet op al die inzichten, denk maar eens aan wat grafeen kan doen voor je eigen computergebruik… Tegen het einde van dit decennium heb je de kracht van 10.000 mainframes in de palm van je hand.

Vorig jaar lieten wetenschappers van het Rensselaer Instituut in Troy, New York, een grote hindernis achter zich in nano-elektronica toen bleek dat de onderzoekers ultra-dunne vellen van grafeen konden omzetten in kleine transistors, die de basis vormen van de computers en solid-state nanocircuits van de toekomst.

Zelfs je revolutionaire flatscreen-tv wordt achterhaald, dankzij een grafeen gebaseerd LED-scherm dat dunner is als papier. Denk aan de voordelen: Je zult in staat zijn om je gigantische televisie op te rollen, mee te nemen naar het huis van een vriend, en daar aan de muur op te hangen om naar het EK te kijken.

Natuurlijk zijn er nog steeds problemen die hoeven opgelost te worden voordat grafeen een begrip kan vormen. Momenteel, bijvoorbeeld, hebben de onderzoekers nog niet gedacht aan een eenvoudige manier om grafeen te gebruiken als basis voor robuuste elektrische apparaten.

Maar ik ben ervan overtuigd dat we dit probleem oplossen.

Waarom ik dat zo zeker ben? Afgelopen september, ontdekte een team in het Verenigd Koninkrijk dat grafeen “perfecte” zonnecellen zou kunnen opleveren. Blijkt dat deze panelen een veel breder scala aan licht absorberen dan de bestaande panelen.

En dat is niet alles. Dezelfde groep van onderzoekers ontdekte dat grafeen een radicale impact zou kunnen hebben op vlak van computers en communicatie. De reden: Het materiaal presteert beter dan silicium voor halfgeleiders. Mijn geld staat op dit team. De reden dat ik dit gevoel heb zit zo: Het Britse onderzoeksteam bestaat uit de twee Nobelprijswinnaars die ik eerder noemde.

Als er iemand de potentiële macht van grafeen kan visualiseren, dan zijn het deze twee jongens (Geim en Novoselov)

Bron: moneymorning.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.