Mikhail Katsnelson publiceerde afgelopen week zijn derde Science-artikel dit jaar. Een persoonlijk record. Drie publicaties in een jaar in een toptijdschrift is überhaupt heel bijzonder. Van de Radboud Universiteit scoorde alleen microbioloog Mike Jetten drie keer op een rij in een top-tijdschrift, in zijn geval Nature, in 2006.

‘De score van Misha Katsnelson is zeer bijzonder’,

mailt emeritus-hoogleraar Roeland Nolte vanaf zijn vakantieadres. Chemicus Nolte was tot voor kort editor bij Science. Ruim zeven jaar was hij belast met de eerste schifting van binnenkomende artikelen. Hij weet als geen ander hoe moeilijk het is om een artikel in Science geplaatst te krijgen. De kans dat dat lukt is minder dan 1 procent. Drie Science-publicaties in een jaar komt dan ook zelden voor, weet hij. ‘Ik heb dit als lid van de redactie van Science niet eerder meegemaakt.’

Twee van de drie publicaties van Katsnelson gaan over grafeen, het ultradunne materiaal dat de ontdekkers Andre Geim en Konstantin Novoselov de Nobelprijs voor Natuurkunde 2010 opleverde. Katsnelson, die theoretisch fysicus is, werkt al jaren nauw samen met deze twee experimentatoren. Twee van de drie Science-publicaties, waaronder de laatste, zijn ook samen met Geim en Novoselov tot stand gekomen. De eerste publicatie van Katsnelson verscheen in april, de tweede in juni.

Katsnelson stond vorig jaar in de top 12 van de hotste onderzoekers ter wereld van Sciencewatch, een uitgave van Thomson Reuters. Die lijst wordt jaarlijks samengesteld op basis van het aantal papers dat direct na verschijning veel geciteerd wordt in toonaangevende tijdschriften.

Bron: www.ru.nl

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.