Ondertussen is het acht jaar geleden dat het materiaal voor het eerst werd geïsoleerd, althans volgens de officiële bronnen, maar onderzoekers waren nog steeds op zoek naar een snelle efficiënte manier om de dikte van het materiaal op te kunnen meten. De dikte van grafeen is een enorm belangrijk gegeven, aangezien die vaak de eigenschappen en de kwaliteit van het materiaal bepaalt.

Met behulp van een standaard optische microscoop konden onderzoekers van het Chinese ‘Harbin Institute of Technology’ die snelle, goedkope en efficiënte manier ontwikkelen om de dikte te meten. De onderzoekers hebben aangetoond dat die dikte kan berekend worden door licht te reflecteren van het oppervlak van het materiaal en de rode, groene en blauwe componenten te meten. Dat principe geldt eveneens voor andere 2D-materialen.

Het contrast van de rood, groen en blauw waarden van het substraat waarop het monster wordt geplaatst en het monster zelf neemt toe naarmate de dikte van het monster. Raman spectroscopie en atomaire kracht microscopie werden gebruikt om de metingen te bevestigen. Hun methode werd getest op mechanisch geëxpandeerd grafeen, grafeen oxide, stikstof-gedoteerd grafeen en molybdenuym disulfide.

De werkwijze is snel, eenvoudig te bedienen en vereist geen dure apparatuur.

Bron: esciensnews.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.