Laser dient als schakelaar voor grafeen | Grafeen (graphene)
Laser dient als schakelaar voor grafeen

Onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om de elektrische geleidbaarheid van grafeen te beïnvloeden. Door het grafeen met een laser te beschijnen, wisten zij het materiaal te laten omschakelen van een geleider naar een isolator.

Grafeen was, dankzij de toevoeging van metallische ‘verontreinigingen’, al inzetbaar als halfgeleider. Het schakelen tussen geleider en isolator is dan echter, net als bij reguliere halfgeleiders, afhankelijk van elektrische impulsen. Onderzoekers van de Argentijnse Córdoba-universiteit, een Argentijns onderzoekscentrum, een Spaans nanotechnologie-instituut en een Duitse technische hogeschool hebben echter lasers gebruikt om de elektrische eigenschappen van grafeen te beïnvloeden.

Zij ontdekten dat het beschijnen van grafeen met een mid-infrarode laser een zogeheten band-gap in het grafeen kan induceren. Zo’n band-gap maakt het moeilijk voor elektronen om door het materiaal te stromen, waardoor effectief een elektrische isolator wordt gerealiseerd. Op die manier kan de elektrische geleidbaarheid van grafeen door middel van lasers worden geregeld, wat de weg vrijmaakt voor opto-elektronische schakelingen. Grafeen zou als bouwsteen voor optische communicatieschakelingen kunnen dienen.

Source: tweakers.net


3D print schaalmodel structuur grafeen