In afwachting van nieuwsberichten uit Brussel, waar momenteel Graphene2012 is van start gegaan, kunnen we alvast een nieuwe doorbraak melden.
Het onderzoek, uitgevoerd door een team uit North Carolina State University, klinkt hoopvol voor de volgende generatie van supersnelle processors voor computers, smartphones en andere elektronica.

In het rijk der halfgeleiders is het wondermateriaal grafeen een ‘hot topic’.
De mogelijkheden die grafeen biedt om chips te koelen worden al een tijdje onder de loep genomen. Ditmaal kwam er nieuws uit North Carolina.

Vlokken van het 2-dimensionale wondermateriaal grafeen vermengd met indium of koper zou warmte beter afvoeren dan enkel maar metaal in interne circuits. De chips koelen is noodzakelijk om op een hogere kloksnelheden te functioneren. De bedoeling was oorspronkelijk om de warmte beter af te voeren zodat processors aan lagere kloksnelheden kunnen draaien en toch dezelfde prestaties kunnen behouden.

Het deel van de chip waaraan de onderzoekers werkten, een warmteverspreider, bestaat uit een koperlaag die de warmte wegvoert van hete plekken op de chip.

Met behulp van een grafeen-koper composiet werd de warmte sneller afgevoerd, waardoor die tot wel 25 procent sneller koelde dan bij zuiver koper (bij kamertemperatuur: 380 watt per meter Kelvin voor koper ten opzichte van 460 watt per meter Kelvin).

Nog een enorm voordeel is dat de ‘nano-mix’ die werd toegevoegd aan het koper enorm goedkoop is en vrij eenvoudig te produceren.
De toevoeging van de nano-mix zou ter vervanging komen van het deel koper. Koper is duurder dan de nano-mix, en op die manier draagt de mix zelfs bij tot een verlaging van de totale kosten.

Bron: graphiteblog.com
Foto: Grafeen.be©

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.