Onderzoekers aan het NanoScience Center van de Universiteit van Jyväskylä, Finland, en aan de Harvard University, VS, hebben een nieuwe manier om nanobuisjes te maken ontdekt.

Met behulp van computersimulaties, waren de onderzoekers in staat om te voorspellen dat de lange en smalle grafeen ‘nanolinten’ in koolstof nanobuisjes kunnen worden opgerold door middel van ze te draaien.
Het onderzoek heeft fondsen gekregen van de Academie van Finland om hier onderzoek naar te verrichten.

Het basisidee is eenvoudig en gemakkelijk te verklaren: gewoon de uiteinden draaien van een riem op je rugzak en kijk wat er gebeurt. Het mechanisme is geldig op de macro-, micro-en nanoschaal.

Dit mechanisme kan worden gebruikt om nieuwe koolstofnanobuizen te maken, om moleculen in de binnenkant van de buizen of buisjes te nestelen of om na te gaan of er buisjes kunnen gemaakt worden van linten uit andere nanomaterialen.

Bron: nanowerk.com
Foto: Pekka Koskinen

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.