Zonnecellen van organische materialen blijven qua rendement nog steeds ver achter bij silicium cellen. Onderzoekers van de Cornell-universiteit in Ithaca hebben, onder leiding van professor William Dichtel, nu een manier gevonden om speciale organische films in zogeheten Covalent Organic Frameworks (COF’s) te rangschikken en zo eigenschappen te creëren die in traditionele organische polymeren niet zijn te vinden: hoge thermische stabiliteit, groot oppervlak en een permanente porositeit.

Dichtel en zijn collega’s ontwikkelden een proces waarmee men dunne films van ftalocyanine, tussen 25 en 400 nm dik, op grafeen in de vorm van geordende lagen kan laten aangroeien. Ftalocyanine wordt al veel gebruikt, bijvoorbeeld in spijkerkleding en balpennen. Het materiaal is in de verte verwant aan chlorofyl, dat licht absorbeert uit het gehele zonnespectrum en in de natuur veelvuldig wordt gebruikt voor de omzetting van licht – een bijzondere eigenschap voor een kunstmatig gemaakt organisch materiaal.

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.