Nokia’s onderzoeksafdeling werkt mee aan een onderzoek naar het gebruik van grafeen, een veel lichter en sterker materiaal dan tot nu toe in elektronica wordt gebruikt. Nokia wil grafeen in de toekomst in zijn telefoons gaan gebruiken.

Grafeen moet onder meer buigbare telefoons mogelijk maken, zegt Nokia. Daardoor is het scherm van een telefoon niet meer bepalend voor de grootte van het toestel, wat grotere schermen in telefoons mogelijk moet maken. Bovendien is grafeen vele malen sterker dan staal. Hoe grafeen precies zal worden gebruikt in telefoons is onduidelijk.

Grafeen is al enkele jaren een veelbelovend materiaal. De unieke eigenschappen van grafeen, waaronder de zeer goede mobiliteit van elektronen in de kippengaasstructuur en de hoge mate van transparantie voor licht, maken een breed toepassingsgebied voor grafeen mogelijk. Een Nederlander kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de ontdekking van grafeen.

Nokia’s onderzoeksafdeling experimenteert veel met nieuwe materialen en technieken, maar veelal bereiken die technieken niet of pas jaren later telefoons die echt op de markt komen. Het is onduidelijk wanneer Nokia denkt telefoons met grafeen te kunnen uitbrengen. Eerder toonde de Finse fabrikant al met de Morph hoe zo’n mobieltje eruit kan zien.

Buigbare telefoons vormen vermoedelijk de volgende grote stap in de telecomindustrie. Vorige week werd al duidelijk dat Samsung volgend jaar telefoons met buigbare schermen wil uitbrengen. Die schermen zijn bovendien veel sterker dan huidige touchscreens. De buigbare schermen zijn gebaseerd op amoled-technologie.

Nokia toont volgende week zijn volgende smartphone, die ‘de markt moet ontwrichten’, meldt iTWire. Dat gaat vermoedelijk niet om een telefoon met grafeen, maar om de N9 of N950, de eerste smartphone met het op Linux gebaseerd OS MeeGo. Er zijn weinig details bekend over de telefoon, hoewel er veel geruchten zijn.

source: tweakers.net

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.