Onderzoekers hebben grafeen ingezet om transistors te ontwikkelen die kunnen meerekken met een rekbaar substraat en tegelijk grotendeels doorzichtig zijn. De transistors zouden voor rekbare displays gebruikt kunnen worden.

De combinatie van rekbare en transparante elektronica is lastig te realiseren, maar noodzakelijk voor bijvoorbeeld het maken van flexibele displays. De elektrische eigenschappen hebben in de regel te lijden onder het uitrekken van halfgeleiders, terwijl goed rekbare materialen weer een suboptimale transparantie hebben. Een groep onderzoekers van de Zuid-Koreaanse universiteiten in Seoul en Suwon claimen echter in grafeen een materiaal gevonden te hebben dat wel de gewenste eigenschappen vertoont.

De onderzoekers ontwikkelden transistors die zij uit grafeen opbouwden en op een flexibele ondergrond aanbrachten. Ze maakten hun transistors door ze met grafeen op een koperen ondergrond, laagje voor laagje op te bouwen en verschillende onderdelen erin te etsen. Vervolgens werden de transistors op een flexibel substraat aangebracht en werden onderdelen als elektrodes erop geprint. Het printen kan onder lage temperaturen plaatsvinden, wat de fabricage vereenvoudigt.

In tests waarbij de grafeentransistors op een rubberen ondergrond werden geprint, bleken ze ten minste duizend keer vijf procent te kunnen worden uitgerekt. Wanneer ze verder werden uitgerekt, werden de elektrische eigenschappen snel slechter. De onderzoekers voorzien een toepassing van hun transistors in vouwbare, oprolbare en rekbare displays, maar ook in sensors voor medische toepassingen en in robotica.

Bron: Tweakers.net

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.