Bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit, André Geim is in London benoemd tot Ridder in de orde van het Britse Rijk.

Ook de Russisch-Britse fysicus Konstantin Novoselov is onderscheiden door Koningin Elisabeth. Afgelopen jaar deelde de twee de Nobelprijs voor Natuurkunde. Hij en Novoselov kregen de Nobelprijs voor hun onderzoek naar het materiaal grafeen. Grafeen is een tweedimensionaal materiaal dat bijzonder stabiel is. Dat maakt grafeen uniek.

Dankzij de onderscheiding, in het Engels voluit ‘Knight Commander of the Order of the British Empire’, mogen Geim en Novoselov zich voortaan ‘Sir’ noemen. Het is de op een na hoogste onderscheiding van het Britse koningshuis.

In november vorig jaar benoemde de Nederlandse koningin Beatrix ze tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Jonathan Ive, die sinds 1992 voor Apple werkt en verantwoordelijk was voor het kernmerkende visuele ontwerp van veel Apple-producten, deelde ook in de prijzen en ontving eveneens een plaats tussen de ridders. Ive zegt in een reactie tegen de BCC dat hij enorm nederig en dankbaar is voor de erkenning.


Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.