Gevouwen DNA-malplaatjes stellen onderzoekers in staat om nauwkeurig grafeen vormen uit te snijden, geschikt voor gebruik in elektronische circuits.

De unieke structuur van DNA is ideaal om genetische informatie te dragen, maar wetenschappers hebben onlangs manieren ontdekt om deze veelzijdige molecule voor andere doeleinden te benutten: Door het beheersen van DNA-sequenties kunnen ze de molecule manipuleren om verschillende vormen aan te nemen op nanoschaal.

Ingenieurs aan het MIT en Harvard University gingen een stapje verder. Met behulp van het gevouwen DNA wist men de nanostructuur van anorganische materialen op te bouwen.

Vooraf werden verschillende DNA-nanostructuren van verschillende vormen gecreeërd, nadien gebruikten ze de moleculen als mal om nanoschaal patronen te creëren op vellen grafeen. Dit zou een belangrijke stap zijn in de richting van grootschalige productie van grafeen-vervaardigde elektronische chips.

“Dit geeft ons een chemisch hulpmiddel om vormen en patronen te programmeren op nanometer schaal, bijvoorbeeld, voor de vorming van elektronische schakelingen” zegt Michael Strano, een hoogleraar chemische technologie aan het MIT en hoofdauteur van het paper waarin de techniek beschreven staat. Dat werd gepubliceerd op 9 april in Nature Communications.

De nieuwe aanpak is ‘conceptueel novel, ” zei Robert Haddon, een professor in de chemische en milieu-engineering aan de Universiteit van Californië in Riverside, die geen deel uitmaakte van het onderzoeksteam maar liet blijken dat de techniek heel wat potentieel te bieden heeft.

Bron:web.mit.edu
Image: Zhong Jin

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.