De Amerikaanse president Barack Obama bezocht vorige week de universiteit van Boise, in Idaho. Daar werd vrij recent een splinternieuw labo voor productontwikkeling geopend.

Wanneer men dezer dagen denkt aan mogelijkheden en innoverende methoden om producten te ontwikkelen dan komt men al gauw terecht bij 3D printen als de aanstormende toekomstmuziek.

Beeld je daarbij nog eens de opportuniteiten in die ontstaan wanneer grafeen als ingrediënt kan worden gebruikt bij het scheppen van deze nieuwe en innoverende geprinte creaties en de boot van een nieuwe industriële revolutie is zowat kwart in beweging gezet.

( Gespecialiseerde bedrijven zoals Graphene3dLabs – pioniers in het volbrengen van een huwelijk tussen 3D print en grafeen – staan op het punt om filamenten op de commerciële markt te introduceren).

Tijdens de rondleiding die Obama kreeg in het nieuwe center voor productontwikkeling werden beide technologieën aan hem voorgesteld.

De president werd niet alleen blootgesteld aan een -met liefde gebrouwen- 3D model dat een mindervalide student van de universiteit aan een comfortabeler leven moet helpen, maar eveneens aan het werk van Boise State over 3D printen en geprinte elektronica.

Daarbij worden lichte, flexibele en geleidende grafeen en nano-materialen als stapels afgedrukt in kleine, goedkope sensoren en weerstanden.
Onder andere kunnen dergelijke gefabriceerde apparaten dan worden aangebracht op pakketten om hun locatie te traceren of gemonteerd worden op de menselijke huid om de glucosespiegels van een persoon te monitoren en dus bewaken.

Wanneer David Estrada, professor materiaalwetenschappen, en decaan Amy Moll de president willen introduceren met grafeen lijkt hij echter al vertrouwt te zijn met het materiaal.

Wat op zich niet zo verwonderlijk is als men bedenkt dat elk werelddeel zich plooit om deze technologie te ontwikkelen, en dus laat vermoeden dat de president wel in kennis wordt gebracht wanneer iets roert in de wetenschappelijke wereld en wereldeconomie.

Maar Obama zelf vindt het allemaal fascinerend. En grapt zelf met Estrada dat het aan hem is om ervoor te zorgen dat we te weten komen hoe we met het wondermateriaal moeten omgaan om het efficiënt toe te passen.

‘Eén van de jobs’, vertrouwde Estrada aan Obama toe.

Feit is dat we dergelijke figuren als Obama nodig hebben in de strijd om het belang en nood aan innovatie en groene technieken in de kijker te kunnen zetten, om die te kunnen onderstrepen.

Om het aan te prijzen en er extra aandacht op te vestigen, met als doel mondiale vooruitgang en een ander doel jeugd te inspireren.
Het wordt tenslotte hun toekomst.

Op zulke momenten kan men gebruik maken van de president van één der machtigste der landen om de universele wondergolf dat grafeen is, en fantastische techniek dat 3D printen is, te helpen promoten.

Bron: idahostatesman.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.