Samsung Electronics Co, één van’s werelds grootste chip-fabrikanten, wist te vertellen dat ze een grafeen-apparaat hebben ontwikkelt dat kan helpen bij het revolutioneren van de mogelijkheden van transistoren.

Samsung heeft een nieuwe transistor-structuur ontwikkeld om gebruik te kunnen maken van grafeen. Grafeen, het wondermateriaal dat momenteel furore maakt in allerlei onderzoeksgebied, levert toch enkele problemen op. Het beschikt namelijk niet over een ‘bandgap’. Een ‘bandgap’ kan je vergelijken met een ‘aan/uit’ knop.

Door re-engineering van het fundamentele werkingsprincipe van digitale schakelingen heeft Samsung een apparaat ontwikkelt dat de stroom in grafeen kan uitschakelen zonder de mobiliteit ervan te wijzigen. (Elektronen stromen immers vrij in het materiaal, alsof ze geen rustmassa hebben) Het blijkt dat de grafeen-silicium Schottky barrière stroom kan in-of uitschakelen door het beheersen van de hoogte van de barrière. Het nieuwe apparaat is Barristor genoemd, naar de barrière-controleerbare functie.

Samsung Advanced Institute of Technology heeft 9 patenten die verband houden met de structuur en de werkwijze van het grafeen Barristor.

Met deze doorbraak blijft Samsung in de voorhoede van grafeen-gerelateerde industrieën.

Bron: engadget.com
Foto by Samsung

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.