Grafeen kende heel wat aandacht na de ontdekking en het isolement van grafeen en genoot zelf al een echte hype, helaas is die hype enkel in de wetenschappelijke wereld want daarbuiten kent niemand het materiaal. Vraag maar eens rond… Ken jij grafeen?
Je hoort meer ‘wie’ als ‘wat’ als antwoord.

Grafeen mist gewoon een ‘killer-app’. Iets spectaculair… Wat dacht je van een spons? Geen hightech geavanceerd apparaat, maar een spectaculaire spons uit grafeen die olierampen te lijf gaat. De kans is groot dat we de eerste applicaties die richting uit moeten zoeken. Het gebruik van grafeen als filter, of adsorberend materiaal van olie en andere smerige goedjes.

Eerder werden al veel verschillende soorten materialen voorgesteld of onderzocht voor het reinigen van olie, zoals zeolieten, polymeren, actieve kool en zelfs zaagsel. Selectieve absorptiecapaciteit van de olielaag is van groot belang in een dergelijke toepassing, en ook de toxiciteit van het absorberende zelf is een belangrijke overweging.

Onderzoekers hebben de absorptie eigenschappen van dit materiaal getest door het verwijderen van diverse commerciële aardolieproducten (met inbegrip kerosine, pomp olie, vetten en organische oplosmiddelen) van kunstmatig zeewater.

De resultaten waren opmerkelijk, de spons absorbeerde tot 86 keer zijn gewicht, veel meer dan de doorsnee materialen. De geabsorbeerde koolwaterstoffen werden vervolgens voor 99% herwonnen uit de spons door eenvoudig te verwarmen.
Met behulp van deze procedure kan de spons worden geregenereerd en tot 10 keer hergebruikt worden zonder een daling van de prestaties. Deze opwindende resultaten bieden hoop voor toepassingen die kunnen worden ingezet bij een eventuele olie lekkage, routinematige behandeling van afvalwater of industriële scheidingen.

De bevindingen deden me denken aan Viktor Ivanovich Petrik, ook hij gebruikte een soort sponsachtige brij, die ontstond na een geweldige en fantastische natuurlijke reactie die ‘cold graphite destruction’ heet. Het principe is hetzelfde, hoog-kwalitatief grafeen dat olie kan absorberen.

Bron: Materialsviews.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.