George Osborne kent 22 miljoen pond, of een slordige 26 miljoen euro toe aan de commercialisering van een materiaal met ongeëvenaarde elektronische en fysische eigenschappen.

De kanselier wist te vertellen hij persoonlijk heeft ingegrepen om ervoor te zorgen twee buitenlandse wetenschappers in Groot-Brittannië bleven, waarmee hij Andre Geim en Konstantin Novoselov in het vizier nam, om commerciële gebruiksdoeleinden te ontwikkelen voor het super-materiaal grafeen.

Het zogenaamde “super-materiaal” is een atoom dik vel koolstofmoleculen, gerangschikt in een honingraat rooster. Grafeen is niet enkel de beste elektrische en thermische geleider geweten tot op heden door de mensheid, maar ook het sterkste materiaal. Daarbij is het transparant, flexibel, rekbaar en nog een ruime waslijst andere zaken.

Osborne had al een 50m £ fonds voor grafeen in 2011 aangekondigd, waarvan in februari dit jaar 38m gespendeerd werd om een mondiaal knooppunt voor onderzoek naar het materiaal op te richten aan de Universiteit van Manchester, die onderdak biedt aan de heren Nobelprijs winnaars Novoselov en Geim. De aankondiging van Osborne wijst naar de rest van dat fonds, plus een extra 10m £ van het ‘Engineering and Physical Sciences Research Council’.
Deze overheidsfinanciering zal gepaard gaan met investeringen van bedrijven, waaronder Airbus, BAE Systems, Rolls-Royce, Dyson en Philips Research.

Cambridge University krijgt meer dan 12m £ voor onderzoek naar geavanceerde flexibele en licht-gebaseerde elektronica, die van cruciaal belang zijn voor de volgende generatie van dunnere, lichtere touchscreens en computerschermen. Imperial College London ontvangt ongeveer 4,5m £ om onderzoek te verrichten naar het gebruik van grafeen in vliegtuigonderdelen en die componenten thans te verbeteren, naar harder, sterker en bliksem-bestendig. De rest van het geld gaat naar projecten en onderzoeken die de elektrische eigenschappen van het materiaal moeten blootleggen.

Bron: guardian.co.uk, IBTimes.co.uk

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.