Er zijn mensen die geloven dat hun tanden berichten of signalen doorgeven door middel van geheime implantaten in hun vullingen, vaak worden die mensen afgeschreven als onevenwichtig.
Maar Michael McAlpine van Princeton University, wiens team verantwoordelijk is voor maken van een chemische sensor die echt berichten van de kiezen kan overbrengen, is zeker niet gek.

De sensor die ontwikkeld werd door het team van McAlpine kan bacteriën detecteren en opereren op tal van vreemde plaatsen, zoals op het oppervlak van tanden.
Het grafeen-gebaseerde apparaat kan bacteriën op minuscule schaal opmerken en rapporteert dit met behulp van draadloze technologie.

Naast grafeen peptiden is er ook een ‘radio frequency identification tag’ (RFID of elektronisch label) aanwezig in het ontwerp.
Dezelfde technologie wordt gebruikt in elektronische kaarten om draadloze communicatie met een detector te voorzien.
Het zou de eerste keer zijn dat een dergelijk apparaat communiceert met biologisch weefsel.

Het systeem wordt aangebracht door middel van een tattoo.

Otto Wolfbeis, een expert in bio-sensoren aan de Universiteit van Regensburg, Duitsland, was onder de indruk van het onderzoek.
Het ontwerp, de functies zoals draadloze controle, flexibiliteit en de niet-toxische aard van grafeen getuigt volgens Wolfbeis dat deze strategie een ‘mooie toekomst’ heeft.

Bron: rsc.org
Foto: M McAlpine

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.