Een defensie contractant van de Verenigde Staten, beter bekend voor het bouwen van straaljagers en dodelijke raketten, zegt dat het een manier heeft gevonden om drastisch de hoeveelheid energie te verlagen die nodig is om zout te verwijderen uit zeewater, waardoor het mogelijk zou worden om schoon water veel goedkoper te produceren op een moment dat schaarste is uitgegroeid tot een mondiale veiligheidskwestie. Het artikel staat te lezen op de website van Reuters.

Het proces zou filter fabrikanten in staat stellen om dunne koolstof membranen te produceren met regelmatige gaatjes ter grootte van een nanometer, een miljardste van een meter. De gaten zijn groot genoeg om het water door te laten, maar klein genoeg om de moleculen van zout te blokkeren in zeewater, vertelden ingenieurs en leden van Lockheed Martin Corp.

Omdat de zuivere koolstofvellen, grafeen, zo dun zijn – slechts een atoom dik – is er veel minder energie nodig is om het zeewater door de filter te duwen met de vereiste kracht om het zout te scheiden van het water.

Verdere ontwikkeling van dit proces zou onderontwikkelde landen de bouw van exotisch dure pompstations kunnen uitsparen die anders nodig zijn in installaties die een ontzilting proces ‘omgekeerde osmose’ gebruiken.

“Het is 500 keer dunner dan de beste filter op de markt vandaag en duizend keer sterker”, zegt John Stetson, de ingenieur die aan het idee heeft gewerkt.
“De energie die nodig is en de druk die is vereist om zout te filteren is ongeveer 100 keer lager.”

Toegang tot zuiver drinkwater wordt steeds meer gezien als een grote wereldwijde veiligheidskwestie. Volgens een verslag van een Amerikaanse inlichtingendienst daterend van vorig jaar zal de concurrentie voor water waarschijnlijk tot instabiliteit leiden en mogelijk tot falende staatsinmenging in belangrijke landen of partners voor de Verenigde Staten.

Bij een afwezigheid van een efficiënter beheer van de watervoorraden zal men tussen nu en 2040 niet langer aan de vraag van beschikbaar zoet water kunnen beantwoorden, aldus het rapport. “Water problemen zal het vermogen van belangrijke landen belemmeren om voedsel te produceren en elektriciteit te genereren.”

Zo’n 780 miljoen mensen over de hele wereld hebben geen toegang tot zuiver drinkwater, kondigden de Verenigde Naties vorig jaar nog aan.

“Een van de terreinen waar we zeer bezorgd om zijn op het gebied van wereldwijde veiligheid is de toegang tot schoon en betaalbaar drinkwater”, zegt Tom Notaro, Lockheed business manager voor geavanceerde materialen. “Nu meer en meer landen zich ontwikkelden … wordt toegang tot dat water voor hun dagelijkse leven steeds meer en meer kritisch.”

Lockheed kampt nog steeds met een aantal uitdagingen in de overgang naar de productie van filters gemaakt van grafeen. Ingenieurs werken dan ook nog aan de verfijning van de werkwijze voor het maken van de gaten.

Het is niet bekend of Lockheed commerciële concurrentie kent op dit gebied, maar het is niet de enige die aan de technologie werkt, schreef Reuters.

Notaro zei nog dat Lockheed een prototype verwacht tegen het einde van het jaar, een filter dat gebruikt kan worden als een ‘inloop’ vervanger voor filters die nu dienst doen in omgekeerde osmose installaties.

Bron: Reuters

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.