Fysici aan de universiteit van Linköping hebben aangetoond dat een dosis waterstof of helium het “super materiaal” grafeen nog nuttiger kan maken.

Berekeningen van onderzoekers laten zien dat het toevoegen van een bepaalde concentratie waterstof de ‘van der Waals’-krachten beïnvloeden. In plaats van aan te trekken wordt het afstotend. Het resultaat is dat grafeen bladen elkaar afstoten en blijven zweven op slechts een paar nanometer van elkaar (een voorbeeld van de zogenaamde quantum levitatie).

Professor Bo E. Sernelius, die de studie uitvoerden met zijn voormalige promovendus Mathias Bostrom, identificeert een aantal mogelijke toepassingen van de ontdekking:

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-arrow-1-e”] [/sws_ui_icon] Opslag van waterstof als brandstof voor voertuigen.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-arrow-1-e”] [/sws_ui_icon] Creëren van een enkel vel grafeen door het af te schrapen van een stapel die is gegroeid op een substraat van silicium carbide, een methode ontwikkeld aan de Universiteit van Linköping.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-arrow-1-e”] [/sws_ui_icon] Afstotende krachten zijn ideaal voor de vervaardiging van wrijving-vrije componenten op een Nano schaal, bijvoorbeeld, robots en sensoren voor medische doeleinden.

Grafeen is een tweedimensionaal materiaal, wat betekent dat het een zeer speciaal karakter behoudt.
Het is flexibel, transparant, sterker dan een diamant en heeft een superieur vermogen om elektrische stroom te geleiden.

Bron: sciencedaily.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

Één reactie op “Waterstof verruimt mogelijkheden van grafeen”