Sinds zijn ontdekking en isolering – een decennia geleden – geniet grafeen – een 2D kristal – enorm veel belangstelling in wetenschappelijke kringen. Terwijl de koolstofmolecule bereids talloze antwoorden bracht op fundamentele vragen wist het materiaal voorlopig ons leven nog niet al te drastisch te veranderen.

Wat op zich niet verwonderlijk is – de gemiddelde tijdspanne bij het invoege brengen van een ontdekt materiaal vanuit het labo – naar de industrie – naar de maatschappij – bengelt zowat rond een halve eeuw.

Maar ‘G’ is dan ook geen ‘gewoon’ materiaal en kan een voorkeursbehandeling genieten.

Wetenschappers die aan de slag zijn met grafeen gebaseerde zonnecellen komen een stapje dichter bij het ​​veranderen van de wereld met dit prachtige materiaal.

Een nieuwe studie van de Spaanse Universitat Jaume I in Castelló en Oxford University toont aan dat het mogelijk is om het zonnecelrendement van grafeen te verhogen tot 15,6% ten opzichte van het vorige 8,6%.

De experimentele zonnecel gebruikt een combinatie van titaanoxide en grafeen als ladingcollector en perovskiet om zonlicht te absorberen waar het eerder silicium wafers waren bedekt met grafeen.

Naast het hoge rendement van de nieuwe cellen helpt het dumpen van het silicium om de structuur te kunnen hechten bij veel lagere temperaturen, ongeveer 150 ° C.

Dit feit alleen al maakt dat de cellen een haalbare optie is voor massaproductie vanuit een kosten oogpunt – ongeveer op gelijke voet met de traditionele zonne-energie terwijl de fabricage bij lagere temperaturen toelaat deze dunne-film zonnecellen te integreren met flexibele kunststof.

Grafeen-gebaseerde zonnecellen konden al heel wat vooruitgang boeken – een bijna verdubbeling van efficiëntie in slechts een jaar – maar lopen nog op tegen een achterstand ten opzichte van reguliere zonnecellen.

Experimentele halfgeleidende materialen leunen tegen een bereik van 44,7% zonnecelrendement.

Toch gaat het niet enkel over de algehele efficiëntie. Wanneer grafeen gebaseerde cellen goedkoop genoeg geproduceerd kunnen worden en integratie met andere materialen kunnen aangaan, kan het nog steeds een impact verwerven in de nabije toekomst.

bron: geek.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

3 reacties op “Zonnecelrendement grafeen verdubbelt in jaar tijd”

 1. -Nu de eerste grafeen ákku’s in konsmenten-produkten op de markt komen & de eerste grafeen-zonnecellen kommercieel toegepast worden , maakt dit mij als techneut op innovatief gebied zeer geinterresseert. stuur mij , mits mogelijk informatie over zowel grafeen zonnecellen als grafeen accu’s om nieuwe produkten te ontwikkelen en bestaande te innoveren . Graag ook adressen van fabrikanten en leveranciers alsmede de ontwikkelaars van deze techniek .
  Met vriendelijke groet : H de Ruyter

 2. Beste,
  Ook ik ben steeds op zoek naar technisch vooruitgang. Heb je al het gevraagde materiaal en adressen ontvangen?
  Een kopie van het eventueel antwoord mag je als je wilt verzenden naar wim@12stay.be.

  Dank u en misschien tot in de nabije toekomst.

  Wim.

Reacties zijn gesloten.