Het materiaal ‘grafeen’ werd besproken in reportage van Business News.

[nieuwsanker]

De ontwikkeling van grafeen, ook wel het “wondermateriaal” genoemd,
is in volle gang. De technologie die wordt toegepast in Zuid-Korea is een van de meest geavanceerde in de wereld.
Grafeen zou het mogelijk maken om smartphones te ontwikkelen die om je pols buigen en buigbare laptops.

Laten we een een kijkje nemen….

[verslag]

Grafeen is een nieuw nano-materiaal uit koolstof, bestaande uit één enkel vel grafiet. Het kan elektriciteit 1.000 keer sneller overbrengen dan koper en 150 keer sneller dan silicium.

Het is slechts 0,34 nanometer dik of ongeveer evenveel als 3 meter gedeeld door 10 000 000 000 en het is dan ook 100 keer sterker dan staal en flexibel tegelijkertijd.
Dus het wordt een “droom materiaal”.

Grafeen kan worden gebruikt in flexibele of buigbare elektronica.

[interview – Prof Ahn Jong-hyun / Sungkyunkwan University, Department of New Material]

Grafeen bestaat uit één enkele as van koolstofatomen, maar heeft een hoge elektrische geleidbaarheid en geavanceerde mechanische eigenschappen. Dat kan gebruikt worden voor meerdere technologieën in de toekomst, zoals voor flexibele schermen.

De wereldwijde grafeen-gebaseerde markt zal naar verwachting
30 000 000 000 000 (dollar wellicht) opleveren in 2015.

Zuid-Koreaanse bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten investeren momenteel de nodige inspanningen om de grafeen technologie verder te ontwikkelen en dit op niveau van wereldklasse.

Zuid-Korea staat op nummer 2 wat betreft het aantal aangevraagde patenten op belangrijke grafeen-gerelateerde technologie, net na de VS.

Toekomstige taken bestaan eruit om verder te werken aan onder meer betere technologieën voor massaproductie van grafeen om het te kunnen commercialiseren tegen betaalbare prijzen.

Het valt nog te bezien of de geavanceerde technologie van Zuid-Korea het potentieel heeft om de wereldwijde grafeen-markt te bezetten.

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.