Een team van wetenschappers uit het Engelse Manchester, het Italiaanse Pisa en het Belgische Antwerpen bewijzen – door het mixen van licht – dat grafeen een uitstekend kandidaat is voor het gebruik en optimalisatie van optische systemen ten voordele van een snellere informatieoverdracht.

Hun werk ‘Niet-lineair licht mengen via plasmonen in grafeen’ werd gepubliceerd in NanoLetters.

Plasmonen kan men begrijpen alszijnde de collectieve oscillaties van elektronen wanneer een oppervlak wordt geëxciteerd door een lichtbron.

In optische netwerken maakt men gebruik van lichtdeeltjes, of fotonen, om binaire data uit te wisselen, in plaats van via elektronen.

Hier in dit onderzoek bestralen de wetenschappers via lasers kleuren uit het nabij infrarood en midden infrarode regime op het oppervlak van ribbons uit grafeen. Grafeen ribbons zijn extreem smalle stroken van grafeen met vaak slechts een breedte van enkele atomen.

Normaal gezien schijnen laserstralen door elkaar, maar door de lichtstralen te richten op een ontmoetingsplaats op het strookje van grafeen realiseren ze het bestaan van elkaar en vermengen ze.

Dat resulteert dat de lichtbundels bits en bytes kunnen uitwisselen.

“We hebben een volkomen nieuw fenomeen ontdekt dat fiberinternet veel sneller kan maken”, zei de vlaming Ben Van Duppen, wetenschapper aan de Universiteit Antwerpen en winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2017.

“We hadden al ontdekt dat grafeen, het dunste materiaal ter wereld, zeer goed is in het spelen met laserlicht. Dus probeerden we ook de lasers die in internetkabels gebruikt worden, te manipuleren.

Dankzij grafeen kunnen we dat laserlicht aansturen met een snelheid die tienduizend keer hoger ligt dan mogelijk met traditionele technieken.”

Bron: Nanoletters
Foto: Dmytro Kundys, Ben Van Duppen

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.