Wetenschappers van de Universiteiten van Manchester en Cambridge hebben een manier gevonden om de gevoeligheid van grafeen in optische systemen aanzienlijk te verbeteren. Hun ontdekking effent de weg naar veel snellere en kleinere opto-elektronische componenten, zoals ontvangers en schakelaars in optische datacommunicatiesystemen en wellicht ook zonnecellen.

Grafeen is een supergeleider, waarin elektronen nagenoeg weerstandsloos en dus snel en zonder enige verlies bewegen. De optische eigenschappen van de koolstofverbinding zijn echter matig: van opvallend licht pikt grafeen maar zo’n procent of 3 op. Volgens een bericht in Nature Communications wisten Britse onderzoekers dit laatste probleem te ondervangen door grafeen te combineren met een nano-dunne ‘plasmonische’ laag metaal. Dat blijkt de lichtontvangst met zo’n factor 20 te verbeteren.

De technologie van grafeen productie rijpt dag na dag, wat een directe impact heeft op zowel de aard van de spannende fysica die we vinden in dit materiaal, en over de haalbaarheid en het bereik van mogelijke applicaties

Veel toonaangevende elektronica bedrijven overwegen grafeen voor de volgende generatie van toestellen. Dit verhoogt de kansen van grafeen.

… Volgens Prof Kostya Novoselov, één van de lead onderzoekers.

Zijn collega Professor Andrea Ferrari van de Universiteit van Cambridge voegde daaraan toe dat de resultaten van het materiaal “een groot potentieel op het gebied van fotonica en opto-elektronica” toonde.

Bron: www.bbc.co.uk , www.automatiseringgids.nl

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.