Voor het eerst is een manier gevonden om heel gecontroleerd in grafeen te etsen. Dit is een voorwaarde om elektronische componenten van het materiaal te maken.

Wetenschappers van de Amerikaanse Rice University nemen een substraat met enkele lagen grafeen erop en bedekken dit door middel van sputteren deels met een 5 nm dik laagje zink. Vervolgens dompelen ze het geheel een paar minuten lang in een verdunde zoutzuuroplossing. Na afspoelen blijkt dat het zink is verdwenen, evenals een monolaag grafeen. De onderliggende koolstoflagen zijn blijven zitten. Ook waar geen zink zat, is het grafeen nog intact.

‘We konden al wel grafeen wegetsen, maar hadden tot nu toe geen goede methode om één enkel laagje te verwijderen’, zegt projectleider prof. James Tour. De methode kan een belangrijke techniek vormen bij het bouwen van elektronica met het halfgeleidende grafeen. Collega’s van Tour hebben alvast een concept gepubliceerd voor een transistor die onderdelen bevat met afwisselend enkellaags en dubbellaags grafeen. Die gedragen zich respectievelijk als metaal en als halfgeleider.

De etsmethode blijkt te werken op grafeen dat op verschillende manieren is geproduceerd, waaronder het ‘plakbandgrafeen’ van de Nederlandse Rus prof. Andre Geim.

bron: detechnologiekrant.nl

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.