Europa’s FET project kende net 1 miljard euro toe om meervoudig onderzoek te doen naar het wondergoedje, en steun te verlenen om het materiaal commercieel te lanceren. Daarmee meteen het grootste en duurste project ooit gelanceerd voor fundamenteel onderzoek op onze Europese gronden. Maar de Europese Unie is lang niet de enige die tuk is op grafeen. China is ruim koploper wat betreft het aantal ‘grafeen-gebaseerde’ ingediende patentaanvragen, en met goede papieren wat betreft de voorraad grondstoffen of zeldzame aardmaterialen waaronder grafeen werd gecatalogiseerd.

De VS volgt op korte afstand wat betreft het aantal patentaanvragen, met Zuid-Korea op een respectabele afstand, waar het vooral Samsung is die de plak zwaait en een meerderheid van de aanvragen opeist.

Iran ontbreekt niet aan het lijstje, integendeel. In Teheran boekt men uitstekende resultaten met het onderzoek naar grafeen op het gebied van spintronica. Meer zelfs, zij stellen hun grafeen gebaseerde producten met wel heel veel aandacht voor, alsof dit het begin van een industriële revolutie is.
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft acht nieuwe binnenlandse nano-producten met een koolstofstructuur onthult die in de olie-industrie worden gebruikt. Dat nieuws werd gerapporteerd door het Iraanse PressTV.

De producten werden afgelopen woendag ingehuldigd in een ceremonie in het ‘Research Institute of Petroleum Industry (Ripi)’ in Teheran, Iran.

“We onthullen verschillende nano koolstof producten; Grafeen, dat veel in de industrie wordt gebruikt, grafeen oxide, enkelwandige en meerwandige nano-buizen, koolstof nano filters, koolstof nano ballen en poreuze nano grafenen,” vertelde Ripi Hoofd Vahid Hadadi-Asl de verslaggevers van Presstv.

De Iraanse minister van Olie Rostam Qasemi zei op het evenement dat Teheran volledig zelfvoorzien is in olie-industrie apparatuur.

“Het merendeel van de apparatuur dat we vroeger zochten op de internationale markten wordt vandaag de dag vervaardigd door onze industriëlen. Ik kan met veel vertrouwen zeggen dat we niet bezorgd zijn dat onze olie-industrie wordt gesanctioneerd,” zei hij.

Volgens de ambtenaren is Iran van plan om de nieuwe nano-producten te exporteren naar landen in de regio.

Bron: presstv.ir

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.